Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REAKCIJE NA UHIĆENJA

VIJEĆE BRANITELJA U FBIH Pustite uhićene na slobodu ili ćemo blokirati sve ceste prema Republici Srpskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće branitelja u Federaciji BiH najavilo da će, ukoliko se hitno ne puste na slobodu desetorica uhićenih bivših pripadnika HVO-a, blokirati sve putove koji iz Federacije vode prema Republici Srpskoj.

Vijeće branitelja u FBiH, koje okuplja 70 boračkih i braniteljskih udruga, osudila je hapšenje deset pripadnika HVO-a u Orašju, koje Tužiteljstvo BiH tereti za ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti 1992. godine, te je zatražilo njihovo hitno puštanje na slobodu.

Pročitajte i ovo Svakodnevno stradavanje djece u Gazi Masakr u Gazi Palestinski predstavnik pri UN-u: "Hrvatska preferira političko poziranje, umjesto spašavanje ljudskih života. Dala je dozvolu za ubijanje" Palestinska djeca prekrivena prašinom od izraelskog zračnog napada sjede u krugu bolnice u Rafahu, u južnom pojasu Gaze Izgubljena budućnost Užas pred našim očima: U samo tri tjedna u Gazi je ubijeno više djece nego u sukobima širom svijeta u cijeloj 2022.

Vijeće branitelja u FBiH smatra kako je nedopustivo uhićenje osoba koje su najzaslužnije za obranu Posavine od velikosprpske agresije te dodaje kako su uhidbeni nalozi i kaznene prijave protiv onih koji su branili BiH "proizvoljni, nezakoniti i nelegitimni", objavio je portal Klix.ba.

Nedopustivo je i "mlako postupanje" svih državnih organa u BiH i RH, koji uhićenima ne nude nikakvu pomoć osim verbalne podrške, navodi se dalje u priopćenju.

Vijeće branitelja u FBiH zatražilo je hitno puštanje uhićenih pripadnika HVO-a na slobodu, kao i proglašavanje nevažećih svih budućih uhidbenih i drugih kaznenih naloga prema bilo kojem pripadniku Armije BiH ili HVO-a.

"Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima Vijeće branitelja odmah ili najkasnije u roku od tri dana, poduzet ćemo mjere koje će biti usmjerene prema RS, od kojih će jedna od mjera biti blokada svih magistralnih i regionalnih putova koji vode iz FBiH prema RS-u, te blokada državnih institucija BiH koji udovoljavaju zahtjevima RS-a", navodi se u priopćenju za javnost Vijeća branitelja u FBiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene