Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed protiv stezanja remena

VIDEO Žestoki obračun policije i prosvjednika pred grčkim parlamentom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred grčkim parlamentom čula se snažna pucnjava, prosvjednici su bacali Molotovljeve koktele, čak je i sjednica samog parlamenta nakratko bila prekinuta. Diljem zemlje štrajkaju stotine tisuća radnika.

Grčka policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala je u srijedu tisuće prosvjednika koji na glavnom atenskom trgu pred parlamentom prosvjeduju protiv najave da će zastupnici prihvatiti najnoviji paket mjera štednje.

Nasilje je izbilo kad se šačica prosvjednika pokušala probiti kroz barikade i ući u parlament u kojem premijer Antonis Samaras traži donošenje zakona o štednji unatoč protivljenju koalicijskoga partnera. I sjednica parlamenta nakratko je prekinuta jer su zaposlenici parlamenta počeli štrajk, a sjednicu su u znak prosvjeda napustili i oporbeni zastupnici.

Pročitajte i ovo Sara Duvnjak, reporterka Dnevnika Nove TV Izvještaj iz Atene Dok Bad Blue Boysi čekaju izlazak iz pritvora, u Grčkoj novi napad na navijače: "Bačena je bomba na vrata stana" Slika nije dostupna Protiv EU i MMF-a 7000 Grka prosvjeduje protiv mjera štednje

>> Grčka danas glasuje o mjerama štednje: Štrajk traje

Ispred parlamenta čuje se snažna pucnjava, javlja dopisnik Reutersa, jer prosvjednici bacaju Molotovljeve koktele, a policija odgovara suzavcem, dimnim bombama i pirotehničkim sredstvima. Po ulicama oko parlamenta sve je puno dima i vatre.

Prije toga mase Grka slile su se na trg sa zastavama i transparentima na kojima je pisalo: "Ili oni ili mi" i "Prekinite ovu katastrofu". Ukupno je bilo gotovo stotinu tisuća prosvjednika. Neki su vikali: "Borimo se! Oni nam piju krv", a policija je ocijenila da već mjesecima nije bilo tolikog skupa.

Prosvjednici su nosili i talijanske španjolske i portugalske zastave u znak solidarnosti s ostalim južnoeuropskim zemljama koje trpe mjere štednje. "Te nas mjere pomalo ubijaju, a zastupnike unutra nije briga", kaže Maria Aliferopulu, 52-godišnja majka dvoje djece koja živi od tisuću eura na mjesec. "Oni su bogati, oni imaju sve, a mi ništa i mi se za preživljavanje borimo i za mrvice", kaže.

Javni prijevoz stoji, škole, banke i vladini uredi ne rade, a smeće se gomila na ulicama jer je dva dana trajao opći štrajk sazvan radi prosvjeda protiv parlamentarnog glasanja za mjere štednje.

Sindikati koji uživaju potporu lijeve oporbe kažu kako će nove mjere pogoditi siromašne, poštedjeti bogate, te produbiti petogodišnju recesiju koja je već za petinu smanjila BDP te zemlje, a nezaposlenost podigla na rekordnih 25 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene