Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne vole ga i gotovo

VIDEO: Zapalili Djeda Mraza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina Čeha zadala si je misiju uništenja Djeda Mraza ovog Božića, kako bi uputila apel na zaustavljanje komercijalizacije tog blagdana.

Kod Čeha se za Božić tradicionalno slavi Isusek (beba Isus), kojem ljudi pišu pisma i ostavljaju ih iza prozora, gdje ih prema tradicionalnom vjerovanju, pronalaze anđeli i nose ih Isusek, koji im ispunjava napisane želje. Isusek se razlikuje od Djeda Mraza, koji je doveden iz keltskih običaja.

Pročitajte i ovo Danka Ilić "Nema tragova" Djed djevojčice Danke oglasio se u suzama: "Želim skinuti ljagu s obitelji, u meni i dalje tinja..." Slika nije dostupna Opljačkali supermarket Djedovi Mrazovi pištoljem 'napunili' vreću s darovima

U Pragu se Djed Mraz može naći samo u turističkim dijelovima grada u vrijeme Božića, no vrlo rijetko na tradicionalnim božićnim sajmovima. Kampanja nazvana 'Spasite bebu Isusa' skuplja potpise za njihovu peticiju očuvanja tradicionalnih čeških božićnih običaja, a u posljednja dva tjedna potpisalo ju je 30.000 ljudi. Prosvjednici su peticiju prošlog petka odnijeli državnom tajniku Milanu Kupki, od kojeg su zahtijevali i da se češka vlada više založi za očuvanje čeških božićnih tradicija, prenosi Reuters.

Sličan prosvjed istog dana održan je u centru praga, kroz koji je skupina prosvjednika nosila veliku lutku Djeda Božićnjaka, kako bi ga kasnije 'ubili' spaljivanjem. Organizator tog prosvjeda, Ondej Kloucek, rekao je kako Isusek više od komercijalnog trika za bolju prodaju proizvoda tijekom blagdana, za razliku od Djeda Mraza. 'Uvijek Djeda Mraza bacimo u smeće, no on se vraća. Ove ćemo ga godine napokon zauvijek i uništiti', zaključio je Kloucek. Tako su i napravili, spalivši njegovu lutku na jednom od praških mostova, polivši ga zapaljivom tekućinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene