Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privlači turiste

VIDEO Vulkan na Havajima izbacuje lavu u ocean!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vulkan na najvećem havajskom otoku ponovno je počeo izbacivati lavu u more stvarajući rijetku i spektakularnu sliku vodene pare koje se uzdiže iz valova.

Lava iz bočnog otvora na vulkanu Kilauea na Big Islandu počela je teći u subotu stvarajući 11 kilometara dugu rijeku do oceana. Vulkan kontinuirano izbacuje lavu od 1983. godine.

Pročitajte i ovo Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji Aktivirao se vulkan na Havajima IZBACUJE LAVU VIDEO Ponovno vatreno na Havajima: Aktivirao se vulkan Kilauea

Iako takav fenomen redovito privlači turiste stručnjaci upozoravaju da približavanje mjestu ulijevanja lave u ocean može biti opasno i pozivaju posjetitelje da poštuju znakove zabrane kretanja oko vulkana.

>> Fascinantna snimka: Čovjek pored eruptirajućeg vulkana!

'Mjesta ulijevanja u ocean mogu biti prekrasna ali i vrlo opasna', kazala je glasnogovornica službe za praćenje vulkana Janet Babb.

Kada lava stigne do oceana ona se hladi, potamni i stvrdnjava se uz stvaranje pare. Takva novoformirana tvrda 'rijeka' nestabilna je i može se urušiti a u tom slučaju posjetitelji udaljeni i po sto metara mogu biti ozlijeđeni komadima lave i vrelom vodom.

Vulkan Kilauea godišnje posjeti više od 1,3 milijuna posjetitelja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene