Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radno na sjeveru Finske

VIDEO: Ured Djeda Božićnjaka primi 30 tisuća pisama na dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovih dana jedno selo na sjeveru Finske primi i do 30 tisuća pisama, a njihovi pošiljatelji su uglavnom djeca iz cijelog svijeta. Pisma su puna dječjih želja, a naslovljena su na Djeda Božićnjaka koji ima adresu u selu Napapiiri.

Na razgovor s djedicom sijede brade novinarku Provjerenog na sanjkama dovezli - sobovi i to na minus 15 stupnjeva. Zaprega sa sobovima nije ni čudna kada se zna da na sjeveru Finske, jednom od najrjeđe naseljenim područjima u Europi, živi više sobova nego ljudi. Sobova je 200 tisuća, ali samo neki od njih su zaista posebni - oni koji vode djeda Božićnjaka na najvažniji put svake godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kakva plemenitost Gesta ovog dječaka svih nas je na trenutak posramila Slika nije dostupna Doznajte i vi Otkrili smo gdje Djed Božićnjak kupuje poklone za Božić!

>> VIDEO: Ured Djeda Mraza radi punom parom!

>> VIDEO: Djed Mraz poklone nosi i ribama

Selo Napapiiri udaljeno je 8 kilometara od glavnog grada Laponije, a u njemu se krije ured Djeda Božićnjaka. Legenda kaže da dolina u kojoj je smješteno ovo selo ima oblik uha i to kako bi djed Božićnjak mogao čuti svu djecu svijeta. Njegova pošta, najvažnija na svijetu, mjesto je gdje stižu pisma puna dječjih želja.

Najduže pismo napisano je u Rumunjskoj. Dugačko je 450 metara, a pisalo ga je čak 2.000 djece. Ovdje stigne čak 30 tisuća pisama na dan, a i Hrvatska ima svoj pretinac. Iz naše zemlje stigne stotinjak pisama na godinu. Sva pisma ne stigne pročitati sam Djed Božićnjak, ali zato ima svoje pomagače. Nisu tako mali kako smo ih zamišljali, ali su svakako vrijedni kao u pričama.

Djed sijede brade i njegovi patuljci i vilenjaci ovoj regiji donesu 235 milijuna eura prihoda na godinu. Ako iz ovog ureda recimo želite poslati pismo, platit ćete ga 40-ak kuna. Kada si to tako predočite u brojke shvatite da je Djed Božićnjak zapravo bajka za odrasle Fince i njihov proračun.

Djedu nikada nije hladno

U uredu Djeda Božićnjaka vrijeme kao da je stalo. Ogromna mašinerija izgleda pomalo zastrašujuće, a sam Djed u svom uredu svaki dan osim 24 prosinca naravno. Ne brinite, poklone ne izrađuje on sam.

Djed Božićnjak ne brine je li vam se poljuljala vjera u njega, jer zna da ćete se jednog dana vratiti. Priča preko desetak jezika, nikada mu nije hladno, a nosi čizme broj 60. Ni ne čudi jer u jednoj hladnoj prosinačkoj večeri obiđe 7 kontinenata odgurujući se na saonicama. Prolazi kroz dimnjake ali koristi i vrata, dolazi i do vas -kada tiho utonete u san. Nagrađuje svakoga tko je bio pošten i dobar. Stoga se zapitajte jeste li ispunili uvjete i ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene