Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi pričaju o njima

VIDEO Upoznajte Milutina, vođu četnika s Krima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četničke postrojbe koje su postale dio proruske vojske na Krimu, postali su prava atrakcija u svijetu. O njima sve više pišu i strani mediji. A posebno o njihovom vođi Milutinu Mališiću.

Vođa srpskih četnika na Krimu, Milutin Mališić, bio je pripadnik grupe OSA - Oslobodilačka srpska Armija i 2000. godine mu je suđeno pod optužbom da je planirao ubojstvo Slobodana Miloševića i Nebojše Pavkovića. Mališić je tada demantirao optužbe.

Mališić je na suđenju odbacivao tvrdnje da su planirali atentate na Miloševića i Pavkovića. Rekao je da je OSA radila tajno u Srbiji i na Kosovu, a da su bile planirane i akcije protiv međunarodnih snaga u Bosni i napadi na 'mudžahedinske objekte'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zabranjeno! Rat u Ukrajini spriječio skup četnika u BiH: Okupljanje prvi put osudio ministar Slika nije dostupna Posvađali se četnici Ljubo o četnicima s Krima: Oni nemaju veze s nama!

VIDEO Četnici i službeno postali dio vojske na Krimu

'Pored mozgova, sad nam se odlivaju i četnici...'

Istaknuo je da je u početku stekao dojam da je OSA dobro organizirana vojna formacija s 'najmanje 100 iskusnih boraca', ali da je u rujnu 1999. godine godine prekinuo kontakte s ostalim optuženima, jer je uvidio da 'nisu dovoljno sposobni i dorasli zadatku da brane srpski narod na Kosovu'. Tadašnji predsednik SRJ, Vojislav Koštunica pomilovao ga je s ostalim optuženima 6. prosinca 2000. godine.



Mališić je posljednjih godina bio aktivan član Četničkog pokreta Bratislava Živkovića, jednog od brojnih frakcija među četnicima i ravnogorcima. Ovaj pokret je ostvario i tijesne veze s kozačkim pokretima u Rusiji, a Mališić je nekoliko puta odlazio tamo.

Mališić je sudjelovao u Hodočašću koji su ruski kozaci organizirali prošle godine na Kosovo i Metohiju. U svojoj izjavi za Itar Tas on je rekao da je na Krim otputovao upravo na poziv Kozaka.

Mališić je sudjelovao i u ratu na Kosovu i Metohiji gdje je proveo godinu dana kao vojni policajac. Četnički pokret kome pripada u više navrata je, tijekom krize na Kosovu, priopćavao da se nalaze u južnoj srpskoj pokrajini spremni da se oružano suprotstave eventualnom upadu Albanaca na srpske općine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene