Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policijsko nasilje

Bez optužnice zbog smrti uslijed 'tretmana' šokerom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri kanadska policajca koji su nenaoružanog Poljaka na aerodromu u Vancouveru 'tretirali' šokerom neće snositi posljedice za njegovu smrt, priopćile su vlasti.

Nakon što je objavljena snimka policije kako šokerom smiruje Poljaka na aerodomu u Kanadi, koji je uslijed takve primjene policijske sile ubrzo i preminuo. Video je uzrujao mnoge Kanađane, a Poljaci traže detaljnu istragu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iscrpljeni vatrogasci Zombi požari usred zime stvaraju goleme probleme u Kanadi: Stručnjaci objasnili koliko su opasni Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu

Nakon što je 40-godišnji Robert Dziekanski u listopadu 2007. na aerodromu u Vancuveru proveo nekoliko sati čekajući svoj red na međunarodnim dolascima, vidno iznerviran bacio je stolac i zamahnuo spajalicom. Prišla su mu četiri policajca te ga pokušali obuzdati šokerom, prenosi Reuters.

Svjedokinja Sima Ashrafinia rekla je kako se sjeća da je vidjela policajce kako na njemu šoker uporabljaju četiri puta te da je ona smatrala to potpuno nepotrebnim.

No, prema glasnogovorniku kanadske policije patolozi su zaključili kako Dziekanski nije umro zbog šokera.

Kanadska javnost oštro je osudila ponašanje kanadskih policajca nakon što je objavljen 10-minutni video ovog incidenta. Snimka pokazuje Roberta Dziekanskija kako se presavija u agoniji okružen policajcima na aerodromu u Vancuveru.

'Tako sam iznenađena. Nemam riječi', rekla je njegova majka Zophia Cisowski kod koje se želio preseliti.

Poljsko veleposlanstvo u Ottawi objavilo je izjavu u kojoj stoji kako odluku o uporabi šokera smatraju razočaravajućom.

'Još uvijek čekamo iskrene informacije o onome što se događalo na aerodromu', rekao je konzul Tomasz Lis.

'Svi smo vidjeli video snimku i svi dijelimo istu zabrinutost, da je taj čin bio neprimjeren', rekao je David Eby iz kanadske udruge za zaštitu ljudskih prava.

Rezultati obdukcije govore kako je Dziekanski umro od zastoja srca. Obdukcija je pokazala kako su mogući faktori zbog kojih je do zastoja došlo uključivali ovisnost o alkoholu, njegovo 'uznemirujuće stanje delirija' kao i stres od šokera. U Dziekanskijevoj krvi u trenutku smrti nije bilo tragova alkohola ni droga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene