Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasno u Ukrajini

VIDEO Prosvjednici osvojili grad Lutsk, policija se predala, regionalni guverner privezan za stup

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici na zapadu Ukrajine srušili su lokalnu vlast, a regionalnog guvernera izvukli iz ureda te ga lisičinama privezali za stup i pokušali ga natjerati da potpiše pismo ostavke.

Oleksandr Baškalenko imenovan je regionalnim guvernerom od ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča osobno, a prosvjednici su ga praktički razvlastili nekoliko sati nakon što je Janukovič dogovorio primirje s oporbenim čelnicima i proglasio dan žalosti u Ukrajini zbog krvavih sukoba u kojima je poginulo najmanje 26 osoba, a više stotina ih je ozlijeđeno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S ove točke više nema povratka? Sve manji izgledi za kompromis u Ukrajini Slika nije dostupna Dogovoreno primirje UŽIVO Proglašen Dan žalosti u Ukrajini

Više tisuća prosvjednika u Lutsku razbijali su prozore i bacali molotovljeve koktele na vladine zgrade, uključujući i sjedište policije u tom gradu.

UŽIVO Proglašen Dan žalosti u Ukrajini

Baškalenko je pokušao s njima razgovarati. "Danas sam osobno dao naredbu da policija izađe, ušli ste i nikog nije bilo ovdje, ušli ste bez problema", rekao je prosvjednicima.

Prosvjednici su opsjedali zgradu policije punih sat vremena prije nego li su se policajci predali.

"Uspjeli smo postići dogovor da većina službenika ode kroz koridor kojeg su napravili ljudi, dok Berkut (interventna policija), koje nije lako kontrolirati i druge specijalne postrojbe moraju otići", poručio je Pavlo Danilčuk, vođa takozvanog "desnog sektora", prenosi agencija AP.

"Sad ćemo patrolirati pored regionalnog ureda policije, pored sjedišta Berkuta, kako bismo osigurali da niti jedan interventni policajac ili vojnik ne sudjeluje u ovoj sramotnoj borbi", dodao je Danilčuk.

Baškalenko je nasilno izveden iz zgrade te je usljed naguravanja sa svih strana posrnuo na stepenicama, a bijesni prosvjednici su ga odvukli do improvizirane pozornice, gdje su ga lisičinama privezali za metalni stup.

Baškalenko je svezan sjedio na podu pozornice, a prosvjednici su ga pokušali natjerati da potpiše pismo ostavke.

U priloženom videu možete pogledati kako je sve to izgledalo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene