Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turski prosvjedi

VIDEO Erdogan predlaže referendum, a prosvjednike nemilice 'guši' suzavcem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 27.svibnja, kada su započeli prosvjedi u Istanbulu na trgu Taksim, zbog planirane urbanizacije obližnjeg parka Gezi, te prerasli u bunt protiv politike vlade premijera Erdogana, 4 su osobe izgubile život, a njih oko 5.000 je ozlijeđeno. Turski premijer sad nudi - referendum.

Prosvjedi, koji su krenuli 27.svibnja iz istanbulskog parka Gezi, a nakon brutalne policijske intervencije 31. svibnja su se prošili diljem Turske, prema zadnjim podacima turskog sindikata liječnika, imaju nezavidnu statistiku: četiri su osobe poginule, tri prosvjednika i jedan policajac, a njih čak 5.000 je ozlijeđeno, od kojih nekoliko desetaka teško.

Pročitajte i ovo Ilustracija ozljede glave i mozga Tučnjava ispred kluba u Splitu: Mladić se bori za život Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO iz TURSKE VIDEO DOKAZ POLICIJSKE BRUTALNOSTI, dvoje prosvjednika poginulo

>>O stanju u Istanbulu izvještava reporterka Ivana Ivanda

Sastanak premijera Recepa Tayyipsa Erdogana s jedanaest predstavnika nevladinih udruga i civilnog društva, iznio je na svjetlo dana novi prijedlog - mogućnost raspisivanja referenduma o budućnosti parka Gezi.

'Mogli bismo to pitanje staviti na javno izjašnjavanje na demokratski način, jer u demokraciji je presudna volja naroda', poručio je iz Ankare zamjenik premijera Huseyin Celik. On je ujedno i glasnogovornik vladajuće Stranke pravde i razvoja AKP, koja je nastala iz islamističkog pokreta. Celik je  ponovno je pozvao stotine prosvjednika okupljene u parku Gezi uz trg Taksim da to područje napuste 'što je brže moguće'.

'Park Gazi treba biti evakuiran što je brže moguće. Ne možemo naravno prihvatiti da se ti prosvjedi protegnu u vječnost', rekao je.

Druga strana je nakon dugotrajnog sastanka pak rekla da će prijedlog premijera Erdogana razmotriti, no sami prosvjednici osporavaju da su ti ljudi pozvani zastupati ih.Naime, Koordinacija parka Gezi, a to je platforma od 116 udruga koja stoji iza prosvjeda, nije bila pozvana na razgovore s turskim premijerom.Svjesni su toga i pregovarači, koji su se razgovarali s Erdoganom.

>>'Ako ovo zovete bahatošću, žalim, ali ovaj se Tayyip Erdogan neće promijeniti'

'Rekli smo vladi da nemamo ovlasti presuditi o projektima', izjavio je jedan od predstavnika, Ipek Akpinar.

I dok s jedne strane Erdogan predlaže referendum, kao demokratski način rješavanja uzavrele situacije u zemlji, s druge se strane ne smanjuje jačina policijske brutalnosti prema prosvjednicima. The Guardian je objavio amaterski video na kojemu se vidi kako prosvjednici s trga Taksim u Istanbulu pokušavaju pobjeći od velike količine suzavca, kojim ih policija tjera s trga. Video prikazuje ljude kako se ruše, kašlju i suznih očiju traže izlaz iz tog kaosa.

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene