Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 35 stupnjeva

VIDEO: Žedne koale traže pomoć od ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se u Hrvatskoj temperature polako spuštaju, a prvi obilniji ovosezonski snijeg tek se očekuje, Australci se znoje. Iako ljeto službeno još nije počelo, zemlju je pogodio prvi toplinski udar.

Već pet dana australski grad Adelaide bori se s nesnosnom vrućinom. Živa u termometru ne spušta se ispod 35 stupnjeva Celzijevih. Građani osvježenje pokušavaju naći na gradskim plažama i u bazenima. Hitne službe upozoravaju stanovništvo da izbjegava dulji boravak na suncu. Na snazi je ograničenje potrošnje vode i zabrana zalijevanja vrtova. U vodi se hlade i životinje u zoološkom vrtu. Onima koji nemaju bazene, zaposlenici pomažu polijevajući ih vodom. 'Osiguramo im da mogu ići u vodu kao dabrovi ili da imaju raspršivače vode i ventilatore', kazao je Chris West, direktor ZOO vrta. Vrućinu osjećaju i divlje životinje. Spas traže i u kućama. 'Otvorila sam vrata i vidjela koalu. Samo je ušetao. Dali smo mu puno vode i zvali šumara', kazala je vlasnica kuće Tanya Caruso.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

>> Australskim koalama prijeti izumiranje

>> VIDEO: Invazija klokana na gradić

A šumari imaju pune ruke posla na prevenciji požara. Povećana je opasnost od izbijanja vatre. Vatrogasci se već bore s velikim požarom u tvornici sijena. Bale bi mogle gorjeti još pet dana. Šteta se procjenjuje na više od tri milijuna američkih dolara. Ovo je prvi toplinski udar u Adelaideu otkako se rade meteorološka mjerenja. Vrućina bi se trebala nastaviti do kraja tjedna. Vjeruje se da je to samo najava dugog i iznimno toplog ljeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene