Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10. obljetnica masakra

VIDEO: Snimka koja je zgrozila svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalna zajednica grada Littletona u Coloradu završava posljednje pripreme za 10. obljetnicu događaja koji je šokirao naciju. Snimka pomahnitalih napadača i danas šokira javnost, iako su i žrtve naučile živjeti s posljedicama krvavog masakra.

Prije deset godina u srednjoj školi Columbine u ponedjeljak 20. travnja dvojica učenika upali su u srednju školu, ubili 13 učenika i profesora, ranili 23 učenika te na kraju počinili samoubojstvo. Danas su se rodbina i priajtleji stradalih u masakru okupili u memorijalnom centru Columbine u Clement Parku te se s upaljenim svijećama prisjetili smrtno stradalih.

Pročitajte i ovo Krenulo je suđenje roditeljima - 1 Najteže tek slijedi Odvjetnik roditelja žrtava masakra: "Bio sam na ispitivanju dječaka ubojice. Kad sam vidio snimke, uzrujao sam se" Adir Tahar Pronašli je u zamrzivaču Hamasovci unakazili mladog IDF-ovog narednika i pokušali prodati njegovu glavu: "To je ludo barbarsko nasilje"

Pomahnitalo ponašanje dvojice učenika šokiralo je svijet koji je tragediju pratio preko televizijskog programa. Eric Harris i Dylan Klebold prije pucnjave iz sačmarice aktivirala su dvije bombe iz kućne izrade, a naoružali su se još pištoljima te ciljali i ubijali učenike. Sean Graves bio je jedan od sretnih koji je preživio ubilački pohod. Deset godina kasnije, na njemu su posljedice još uvijek vidljive i još se uvijek vrlo dobro sjeća tragedije koja se taj dan dogodila u njegovoj srednjoj školi.

Propucan čak šest puta

Sean je tada propucan čak šest puta zbog čega je godine kasnije proveo u invalidskim kolicima. 'Te ozljede ne utječu na mene kao na čovjeka, bitno je kako se ja s tim nosim. Kada sam ranjen imao sam 15 godina i taj događaj utjecao je na formiranje moje ličnosti i na to kakav sam ja danas čovjek', rekao je Sean. Planira se ponovno posvetiti školovanju i započeti karijeru forenzičara, a to ga je zainteresiralo nakon pucnjave u srednjoj školi.

Sean Graves na desetu obljetnicu planira, kao i svake godine, posjetiti školu i vidjeti mjesto na kojem je ranjen zajedno s dvije prijateljice.Kada jednom godišnje posjeti školu, Sean Graves posjeti i ravnatelja Franka DeAngelisa. 'Osjećam se krivim zbog nekih stvari na koje nisam mogao utjecati i imam osjećaj da se moram odužiti zajednici', rekao je ravnatelj koji je na tom radnom mjestu od 1979. godine. Kada je prije deset godina počela pucnjava, bio je u svojem uredu. Potrčao je u hodnik te sklonio na sigurno 20 prestravljenih učenika koji su se tamo zatekli. 

Danas u znak sjećanja zatvorena škola

 I deset godina kasnije, ravnatelj DeAngelis još uvijek brine za učenike koji su preživjeli masakr. Deseta obljetnica tragedije posebno je emocionalan događaj za obitelj učitelja koji je tada izgubio život. 'To je za mene trenutak kada se osjećam povezano s ocem. Iako je prošlo sam deset godina i danas često se dan sjetim dana kada je poginuo', rekla je Connie Sanders, kći profesora Davea Sandersa.

U hodniku škole nalazi se kamena ploča na kojoj su napisana imena 13 učenika kako se strašna tragedija koja se dogodila nikada ne bi zaboravila. Danas će srednja škola biti zatvorena u znak sjećanja na ljude koji su na taj dan prije deset godina izgubili živote. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene