Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljali zaposlenike fakulteta

VIDEO: Studenti proglašeni krivima zbog rasističkog iživljavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri studenta iz Južne Afrike, bijelca, kojima se sudilo zbog rasizma, proglašena su krivima.

Studenti su pred sudom odgovarali zbog snimke koju su napravili 2007. godine, a koja je u javnost procurila 2008. Video ih prikazuje kako prisiljavaju zaposlenike Free State sveučilišta u Bloemfonteinu da jedu hranu i piju piće po kojima su ranije urinirali. Kada se video prvi put pojavio u javnosti, policija je morala osumnjičene studente braniti od ostalih studenata koji su ih htjeli kamenovati, a zbog cijelog incidenta i nastava je bila odgođena na određeno vrijeme.

Pročitajte i ovo Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine Zabava na Šri Lanki Dobio uvrede i prijetnje Organizirao zabavu za bijelce pa morao napustiti zemlju: "Nikada nismo podržavali i nećemo podržavati razne rasističke izjave"

>> Video: Rasističko iživljavanje nad crncima

Optuženi studenti Roelof Malherbe i Roelof Malherbe, te Daniel Grobler i Johnny Roberts, izbačeni su iz sveučilišnog kampusa. Njihovi odvjetnici rekli su da u hrani i piću nije bio urin, već 'bezopasna' tekućina istisnuta iz bočice. 2008. godine dvoje studenata se ispričalo i izrazilo žaljenje zbog snimljenog videa koji je, kako su tvrdili, trebao biti 'satiričan prikaz rasnog zlostavljanja u studenstkim domovima'. Sud će odrediti kaznu koja će vjerojatno biti zatvorska.

Studenti crne boje kože čine 60 posto od ukupno 25.000 studenata Free State sveučilišta. Profesori su uglavnom bijelci, a ostali zaposlenici škole uglavnom crnci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene