Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Borili su se za svoje prava'

VIDEO: Snimljen dokumentarac o heroini Nedi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U SAD-u je prikazan dokumentarac o Iranki Nedi.

Dokumentarac 'Za Nedu' snimio je britanski redatelj Antony Thomas, a glas je posudila poznata iransko-američka glumica Shohreh Aghdashloo. 'Za Nedu' je dokumentarac o Nedi Aghi –Soltan, koja je postala simbol iranskih postizbornih prosvjeda 2009. godine, nakon što je ubijena u Teheranu dok je sudjelovala na prosvjedima protiv pobjede kontroverznog predsjednika Ahmeda Ahmadinedžada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

U filmu je opisan život 26-godišnje Nede i njezino ubojstvo. Poseban je naglašen položaj žena u iranskom društvu zbog kojeg je Neda i sudjelovala u prosvjedu. 'Svi smo bili inspirirani, ali i užasnuti snimkom ustrijeljene Nede. Nikada nismo vidjeli ništa slično i odlučio sam da ću saznati istinu o njezinom životu', rekao je Thomas. 'Nadam da mladi Iranci koji su izašli na ulicu prosvjedovati neće misliti kako su prosvjedi bili uzaludni', dodao je Thomas. 'Ja sam snimila off za dokumentarac. Kada su počeli prosvjedi, nisu imali podršku ni jedne druge države, nitko se nije miješao. Mladi Iranci tada su se vrlo glasno borili za svoja prava', rekla je 58-godišnja glumica Aghdashloo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene