Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snaga duha

VIDEO Slijepi mladići igraju nogomet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slijepi mladići u Bjelorusiji koji treniraju nogomet vesele se svakom treningu. Kažu da im sport pomaže sa svakodnevnim preprekama s kojima se suočavaju.

U gradu Vitebsk u Bjelorusiji nekoliko mladića koji imaju poteškoće s vidom okupili su se oko trenera Olega Konstantinović. On im pomaže svladati ovaj, za njih često izazovan sport, objavio je Reueters.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko strah od ekstremizma Putinov saveznik uvodi represivne mjere i oružane patrole na ulicama: "Moraju imati barem pištolje" Ihar Lednik Smrt aktivista Nova žrtva represije u Bjelorusiji: Politički zatvorenik Lednik preminuo u pritvoru

'Nogomet je prva stvar za koju sam doznao kao vrstu sporta koja je pristupačna slijepim sportašima. Znao sam da slijepi mogu igrati šah, ali do sada slijepi nisu mogli trenirati ni jedan sport u Bjelorusiji za koji je potrebno stalno biti u pokretu. 2008. sam otkrio mali nogomet i trener Oleg Konstantinović me pozvao i predložio da dođem na trening i okušam se u tom sportu. Došao sam, svidjelo mi se i sada igram nogomet', rekao je igrač Dmitrij Kolodović.

>> Slijepi arheolog otkrio najstariji prikaz rođenja djeteta!

Trener napominje da je slijepim mladićima najteže prepoznati od kuda dolazi lopta. 'Kada čuju loptu, ne mogu točno detektirati njezinu lokaciju. Za to su potrebne godine prakse. Kada prosječna osoba čuje loptu okrenut će se prema njoj, ali kada su oči zatvorene i zvuk je raspršen, naročito kada se utakmica igra u dvorani, gdje ima jeke. Zato natjecanja održavamo vani', objasnio je trener Oleg.

'Svi ovdje imaju različite razine izvedbe, psihološke i fizičke, i osnovne nogometne vještine također su različite, tako da se trebate prilagoditi svakom igraču. Dok jedan treba samo naučiti čuti odakle lopta dolazi, drugi samo treba fizički ojačati', dodaje Oleg.

Lopta kojom igraju u sebi ima metalne kuglice koje proizvode zvuk kako bi se igrači lakše snašli. 'Meni je nogomet sve. S obzirom na to da imam probleme s očima, nogomet mi pomaže u svakodnevnom životu, da se primjerice orijentiram u prostoru', rekao je igrač Jurij Ardinov.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene