Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko slavlje na Gigliju

VIDEO Šef operacije Costa Concordia dočekan kao rock zvijezda nakon uspješne misije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uspravljanje kruzera Coste Concordije uspješno je završeno noćas, što je popraćeno pljeskom okupljenih u luci na otoku Gigliju.

Dvadeset mjeseci nakon nasukavanja 13. siječnja 2012., pri kojemu je 30 ljudi smrtno stradalo, a dvoje se vode kao nestali, odjeknule su sirene u maloj toskanskoj luci u četiri sata ujutro što je popraćeno povicima odobravanja, javlja agencija France Presse.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvije godine nakon brodoloma VIDEO Pogledajte kako danas izgleda unutrašnjost Costa Concordije Slika nije dostupna Trajat će 6 do 7 dana FOTO Jedna od najvećih pomorskih operacija u povijesti: Costa Concordia na posljednjoj 'plovidbi'

>> PRATITE UŽIVO Titanski pothvat: Costa Concordia je uspravljena!

'Operacija rotacije je završena. Brod je u okomitom položaju', rekao je novinarima Franco Gabrielli, šef talijanske civilne zaštite. Jedan putnik koji je preživio brodolom rekao je da je cijeli dan i noć pratio operaciju uspravljanja koju nije želio propustiti. Zamjenik gradonačelnika Mario Pellegrini je istaknuo iznimne dimenzije broda i obim tragedije.

>> TIMELAPSE VIDEO U jednoj minuti pogledajte 19 sati ispravljanja Costa Concordije

Stručnjaka za spašavanje brodova koji je operacije uspravljanja vodio s plutajuće platforme, Južnoafrikanca Nicka Sloanea stanovnici otoka i okupljeni dočekali su kao rock zvijezdu, a on je istaknuo da je odahnuo jer se radilo o dosad neviđenoj operaciji. Sloane je objasnio da sada slijedi detaljan pregled šteta, te da očekuje da će brod koji je bio dovoljno jak za uspravljanje, biti u stanju zaploviti.

U ponedjeljak sredinom dana kruzer, dug 290 metara i dva puta teži od Titanica, počeo se polako uspravljati iz horizontalnog položaja. Oko ponoći Gabrielli je objavio da je uspravljanje prešlo kritičnu razinu od 24 stupnjeva, te da slijedi završna faza.

Uspravljanje tog mastodonta od 114.000 tona, koji se nasukao prije 20 mjeseci nekoliko metara od otoka Giglio je kasnilo. Započelo je u ponedjeljak ujutro i trajalo je dvadesetak sati. Američka tvrtka Carnival, vlasnik Concordie, snosi trošak od 600 milijuna eura za operacije uspravljanja i odsukavanja koje su povjerene talijanskoj kompaniji Microperi i američkom Titanu.

Sada će se stručnjaci dati u potragu za tijelima dvoje nestalih, jedne talijanske putnice i indijskog konobara. Njihove obitelji u utorak očekuju na otoku. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene