Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Sedam novih svjetskih čuda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta, koje je prije više od 2 tisuće godina izabrao graditelj Filon, danas stoje samo još piramide u Gizi, zbog čega je pokrenuta inicijativa da se preko interneta izabere novih sedam čuda, a rezultati će biti objavljeni u subotu u Lisabonu.

Demokratski način izjašnjavanja o novih sedam svjetskih čuda osmislio je autor inicijative švicarski umjetnik i muzeolog Bernard Weber. Na izbor su među ostalim ponuđeni Taj Mahal, Akropola, rimski Koloseum i američka Statua slobode.

Pročitajte i ovo Zamijena kuna za eure Anketa Imaju li građani još kune koje nisu zamijenili u eure? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović Čeka nas novi obrat? ANKETA Hoće li Milanović zaista podnijeti ostavku?

"Naš je cilj bio stvoriti sedam novih simbola jedinstva cijelog
svijeta", rekao je Weber u srijedu govoreći o inicijativi koju je
pokrenuo još 2001. godine. Istodobno se tom akcijom željela postići i veća zaštita nasljeđa arhitektonskog i graditeljskog umijeća čovječanstva, istaknuo je Weber.

Žiri, sedam međunarodno poznatih arhitekata pod predsjedanjem bivšeg glavnog direktora UNESCO-a Federica Mayora Zaragoze, odredio je 20 kandidata s popisa od 77 nominacija koje je odabralo više od 20 milijuna korisnika interneta iz cijelog svijeta.

Za naslov svjetskog čuda konkuriraju poznata graditeljska djela iz cijelog svijeta. U favorite se pri samom kraju postupka odabira ubrajaju Statua slobode, Taj Mahal, Eiffelov toranj, Kineski zid i Stonehenge. Bavarski dvorac Neuschwanstein prilično je pao u ratingu tako da je trenutno u donjoj polovini nominiranih građevina, u kojoj su i krivi toranj u Pisi, opera u Sydneyu, Hagia Sophia i statue Uskrsnog otočja.

Kao "počasna nominacija" na popisu novih svjetskih čuda su i piramide u Gizi za koje se ne glasa. U subotu, 7. srpnja 2007. u Lisabonu će biti svečano prezentirani rezultati internetskog glasanja odnosno novih sedam svjetskih čuda. Među uzvanicima na nogometnom stadionu Estadio da Luz, gdje će se održati svečano proglašenje, naći će se i holivudske zvijezde Hilary Swank i Ben Kingsley, nogometaš Christiano Ronaldo kao i astronaut Neil Armstrong. U glazbenom dijelu nastupit će između ostalih i Chaka Khan, Jennifer Lopez, Jose Carreras i Dulce Pontes. Čitavu priredbu u živo će prenositi desetine svjetskih tv-postaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene