Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među zaraženima brojna djeca

VIDEO: Salmonelom otrovali 600 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeffrey Almer, vođa tvrtke 'Peanut Corporation of America' koja je odgovorna za masovno trovanje salmonelom odbio je jučer svjedočiti pred sudom kada ga je tužitelj optužio da je brinuo samo za stjecanje profita, a ne za zdravlje ljudi.

I Almer i jedan od njegovih vodećih menagera pozvali su se na peti amandman te iskoristili svoje pravo da ne svjedoče. Obojica muškaraca također su odbila pojesti povučene proizvode koje im je ponudio jedan od odvjetnika, piše APTN.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pronađena salmonela Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Slika nije dostupna Obavijest DIRH-a Provjerite zalihe! S tržišta povučena omiljena kobasica, pronađena opasna bakterija

Agencija za hranu i lijekove optužila je CPA da je u razdoblju od 2007. do 2008. distribuirala proizvode koji su na testiranju bili pozitivni na salmonelu. Na taj način oboljelo je više od 600 ljudi, od kojih su polovica djeca, a devetero ih je smrtno stradalo. Više od 1900 proizvoda je povučeno, što je jedno od najvećih povlačenja prehrambenih proizvoda u Americi ikada. Među zaraženim proizvodima bili su keksi, slatkiši, krekeri i znatan broj različitih prehrambenih artikala koji su u sebi imali tragove kikirikija i koju su prodavani po školama, bolnicama i trgovinama.

'Šokirani smo i ne znamo što se događa s ovom tvrtkom', rekao je rekao je tužitelj Henry te je na displeju prikazao dokument koji je CPA, samo dan prije prvog povlačenja proizvoda, zaposlenicima poslala dokument u kojem kažu da salmonela nije pronađena te da cijelu strku zapravo rade mediji. Vlasti tvrde da imaju dokaze i internog testiranja CPA-e koja rezultiraju pronalaskom 12 instanci salmonele i usprkos kojima je tvrtka i dalje nastavljala prodavati svoje proizvode. 

'Naša je vlada podbacila. Nema isprike koju vam možemo pružiti', rekao je sudac Jan Schakowsky obitelji i prijateljima žrtava trovanja koje su nazočile saslušanju. 'Učinit ćemo sve da obitelji učinimo sigurnima od ovakvih potencijalnih ubojica', dodao je. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene