Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šestorica s obiteljima

VIDEO: Rudari se vraćaju na mjesto nesreće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekolicina od 33 čudesno spašenih rudara na sjeveru Čilea vratila se u nedjelju ujutro pred rudnik San Jose gdje će sudjelovati na misi na otvorenom i posjetiti šatorsko naselje u kojemu su njihove obitelji očekujući završetak operacije spašavanja živjele više od dva mjeseca.

Šestorica rudara stigla su zajedno s članovima obitelji u opustjelo šatorsko naselje gdje je tijekom operacije spašavanja živjelo stotinjak ljudi, među kojima članovi obitelji, spasioci i novinari, a u danima uoči izvlačenja rudara na površinu i do 4.000 ljudi, od kojih 2.000 novinara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže 16,5 milijuna dolara Čile: Preživjeli rudari tuže državu zbog nemara Slika nije dostupna Uz organiziranu zabavu Rudari od milijunaša dobili novac, motocikle i kuće

Juan Carlos Aguilar (49) prvi je stigao sa ženom i sinom pred ulaz u rudnik gdje ga je čekalo stotinjak novinara. Obišao je naselje koje su obitelji rudara prozvale 'Kamp nade' i posjetio šator u kojemu je boravila njegova obitelj.

Za njim su došli Luis Urzua, voditelj rudara u vrijeme boravka pod zemljom, Bolivijac Carlos Mamani, Juan Illanes, koji je nosio jednoipogodišnju kćer te Jimmy Sanchez i Dario Segovia. Policija je morala intervenirati kako bi oslobodila prolaz rudarima koje je okružilo mnoštvo novinara.

Od četvrtka do subote, 32 od 33 rudara napustila su bolnicu u Copiapu, gdje su bili podvrgnuti pregledima i njezi, nakon čega su se vratili kući. Posljednji među njima, Victor Zamora, trebao bi ostati na promatranju do utorka zbog problema sa zubima.

>> Osjetio nostalgiju: Prvi rudar već na mjestu događaja

Tridesettrojica rudara bila su 69 dana 600 metara pod zemljom nakon urušavanja okna 5. kolovoza i cijelo su vrijeme bili u središtu svjetske medijske pozornosti. U srijedu su izvučeni na površinu u operaciji spašavanja koja je trajala 22 sata, koju su izravno prenosile televizijske mreže iz cijeloga svijeta.

Rudari zasad ne govore mnogo o vremenu provedenom u vlažnoj i skučenoj komori pod zemljom. Neki kažu da čuvaju priču za knjigu što će ju napisati o tim danima provedenim u 'paklu'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene