Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Golema šteta na lansirnoj rampi

VIDEO Nosila hranu za ISS: Raketa eksplodirala par sekundi nakon lansiranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raketa Antares američke kompanije Orbital Sciences koja je nosila kapsulu Cygnus bez posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) eksplodirala je u utorak odmah nakon lansiranja, pokazuju izravne snimke NASA-ine televizije.

"Eksplozija se dogodila odmah nakon lansiranja", rekao je komentator televizije NASA-e koja je izravno prenosila lansiranje iz svemirskog centra u Wallopsu, na obali Virginije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Doletjeli odnekud Misterij na Međunarodnoj svemirskoj postaji: Astronauti proučavaju organizme koji su možda izvanzemaljski Slika nije dostupna DOJAVA IZ PRVE RUKE POPODNE POGLEDAJTE U NEBO Iznad Hrvatske preletjet će čudo moderne tehnologije

Na snimkama se vidi kako se raketa zapalila nekoliko sekunda nakon lansiranja i pada na lansirnu rampu dok se uvis diže vatrena kugla nastala tijekom eksplozije.

"Izgubili smo lanser Orb3", dodaje komentator rekavši kako se "čini da je u ovoj fazi šteta ograničena samo na lansirnu rampu". "Nema naznaka da je osoblje baze bilo u opasnosti, premda je pričinjena znatna materijalna šteta", nastavio je komentator.

VIDEO Prva Ruskinja stigla na ISS!

NASA je u kratkom priopćenju objavljenom na njezinoj internetskoj stranici rekla da se "odmah nakon polijetanja dogodio kvar" i najavila je da će više informacija objaviti čim to bude moguće. Svemirska agencija dodaje da "surađuje s Orbitalom na prikupljanju podataka o neuspjehu misije".

Ovo je bilo prvo noćno lansiranje rakete Antaresa i treća misija opskrbe ISS-a uz pomoć Cygnusa, navodi Orbital. Cygnus je trebao dopremiti 2,2 tone hrane i opreme za znanstvena istraživanja na ISS-u.

Lansiranje je u ponedjeljak bilo odgođeno za 24 sata zbog prisutnosti broda u Atlantskom oceanu, unutar sigurnosne zone u kojoj je zbog lansiranja zabranjena plovidba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene