Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Staro i do 2.500 godina

VIDEO Pronađeno blago Inka i Tihuanacota u jezeru Titicaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivijski i belgijski arheolozi prezentirali su prve rezultate potrage za blagom starih Inka i Tihuanacota na dnu jezera Titicaca.

Arheološki projekt Huinaimara je zajednički pothvat bolivijskih i belgijskih arheologa, koji je počeo tek prije dva mjeseca i već je dao spektakularne rezultate. projekt će trajati ukupno tri godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dobio azil Evo Morales stigao u Meksiko: "Borba se nastavlja, svi narodi imaju pravo na slobodu" Evo Morales (Foto: AFP Photo/Venezuelian Presidency) evo morales dao ostavku Latinoamerička ljevica osudila "državni udar" u Boliviji protiv "brata predsjednika", a Meksiko Moralesu nudi azil

Christophe Delaere, belgijski arheolog i jedan od direktora projekta projekta, rekao je kako je cilj projekta povratiti skriveno bolivijsko povijesno nasljeđe, koje se nalazi na dnu jezera Titicaca, prenosi Reuters.

>> Čaroban grad čije su stanovništvo pokorili sifilis i građanski rat

Prva faza istraživanjarezultirala je otkrićem artefakata starih između 1.500 i 2.500 godina. među pronađenim blagom nalaze se tisuće zlatnih i srebrnih predmeta, kao i komadi kostiju i keramike.

Prezentaciji je nazočio i Bolivijski predsjednik Evo Morales, kojeg se pronalazak blaga posebno dojmio. 'To su naši korijeni. Ti predmeti su od velikog značaja, jer su pripadali velikoj kulturi naših predaka, staroj više od 1.000, 1.500 godina. Zamislite da smo nakon toliko vremena otkrili predmete civilizacije Tihuanacota', rekao je Morales okupljenom mnoštvu.

Znanstvenici su pojasnili kako su predmete vadili pumpama za ispumpavanje sedimenata pored Isle del Sol, koja se nalazi na bolivijskoj strani tog čuvenog jezera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene