Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudom preživio

VIDEO: Probudio se u raljama polarnog medvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sebastian Plur Nilssen probudio se u šatoru i shvatio da mu se glava nalazi u raljama polarnog medvjeda.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti

Spavajući u šatoru na arktičkom arhipelagu Svalbard, Nilssen se nenadano našao oči u oči s najvećim kopnenim predatorom na Zemlji. Tog 23-godišnjaka, medvjed je u raljama izvukao iz šatora i stao ga snažno tresti s jedne strane na drugu, ne bi li ga ošamutio, što obično radi kada ulovi tuljana. Medvjed je grizao Nilssena tražeći bolju poziciju da ga ošamuti i umalo mu je pregrizao glavnu vratnu arteriju, a zubima mu je probio plućno krilo.

'Bio je toliko snažan da se jednostavno nisam mogao oduprijeti, već sam zgrabio sačmaricu i pokušao ga upucati, no medvjed ju je gotovo prepolovio udarcem', prepričao je sretno preživjeli Nilssen za Sky News. Bio je to veliki medvjed, u jednom trenutku propeo se na stražnje noge i odjednom sam se našao na dva i pol metra visine', dodao je. Srećom Nilssen nije bio sam u ekspediciji, već s 22-godišnjim prijateljem Ludvigom Fjeldom, koji je odmah potražio drugu pušku.

'Bio sam oko 20 do 25 metara od medvjeda, koji je držao Sebastiana u ustima, a nisam ga htio slučajno pogoditi gađajući medvjeda. Kad sam opalio, medvjed ga je pustio, ali morao sam ispaliti još hitaca, kako bi se uvjerio da je zvijer mrtva', ispričao je Fjeld. Nielsen je helikopterom prebačen u bolnicu. Zadobio je teške ozljede, ozbiljno je krvario, a na operaciji je bio tri sata. Medvjedu ne zamjera napad, iako je životinju njegov prijatelj usmrtio, već se čak i našalio nakon operacije, na svoj račun. 'Kad me upitaju za ožiljke, mogu jednostavno reći, hrvao sam se s polarnim medvjedom', rekao je na kraju Nilssen.

Incident se dogodio prošlog tjedna, a dvojica prijatelja htjela su biti prvi tim koji bi preveslao oko spomenutog arhipelaga. Polarni medvjed koji je napao Nilssena zaštićen je zakonom, no ubiti ga se može jedino u samoobrani tako da dvojac neće kazneno odgovarati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene