Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan ide Dunavom, drugi Elbom

VIDEO Pola Europe na udaru dvaju velikih vodenih valova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku bi vrhunac ekstremno visokog vodenog vala mogao stići za sedam do deset dana. U međuvremenu, s poplavama muku i dalje muče Njemačka, Češka, Austrija, Slovačka i Mađarska.

Nezapamćene poplave, koje su potopile dijelove srednje Europe, uključujući i dijelove glavnog grada Češke Praga, za sedam do deset dana mogle bi pogoditi i Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gradonačelnik pobjesnio Turisti baš zbog poplave preplavili Prag, uzimali komade nasipa kao suvenire! Slika nije dostupna Vodeni val prijeti Reporterka Nove TV u poplavama pogođenoj Austriji

Voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković kaže da ima dojava o dolasku ekstremno velikog vala, koji bi mogao biti na razini drugog ili trećeg najvećeg u povijesti.

>> Turisti baš zbog poplave preplavili Prag, uzimali komade nasipa kao suvenire!

Vodostaj na mjernim postajama na Dunavu i danas je bio u blagom porastu. Kod Batine su jutros proglašene redovite mjere obrane od poplava, a za koji dan će vjerojatno biti proglašene i izvanredne. Očekuje se da će Dunav utjecati i na vodostaj Drave, koja bi se mogla izliti na lijevoj obali u Osijeku.

Premda Đuroković kaže da su sve pripreme obavljene te da su sve tvrtke u pripravnosti, navodi da apsolutne sigurnosti nema te da rizik postoji, 'ali tu smo da ga svedemo na najmanju mjeru'.

Problemi diljem Europe

U međuvremenu, vrhunac spomenutog ekstremnog vala polako stiže u Slovačku i kreće se prema Mađarskoj. No, to ne znači da su problemi u Njemačkoj, Češkoj i Austriji u potpunosti prestali.

Associated Press javlja da je dio stanovnika u Deggendorfu, gradiću na jugu Njemačke koji leži u blizini Dunava i Isara, bio prisiljen popeti se na krovove svojih kuća, s obzirom da je voda bila previsoka da bi na sigurno mogli otići čamcima. Dapače, u mjestu su se stvorile prave bujice zbog popuštanja dvaju nasipa. Po ugrožene su ljude morali doći helikopteri.

Četvorica poljoprivrednika zaglavila su na krovovima svojih traktora u trenutku kada je voda bila visoka preko tri metra. Helikopteri su ih izvukli u posljednji trenutak.

Najmanje 16 poginulih

Ukupno je diljem Europe dosad izbrojano 16 ljudskih žrtava, a nekoliko je osoba nestalo. Deseci tisuća su evakuirani.

U Češkoj je trenutno najgora situacija na ušću Vltave u Elbu, zbog čega su zatvorene neke tvornice u blizini rijeka, kako se ne bi ponovili ekološki incidenti zabilježeni tijekom poplava 2002. godine, kada je iz jednog kemijskog postrojenja u Elbu istekla veća količina otrovnih tvari.

Elbom ide val prema Sjevernom moru

Elba se, inače, ulijeva u Sjeverno more pa vodeni val iz Češke teče prema Njemačkoj. Posebno je ugrožen grad Dresden. Na preventivnim evakuacijama i pružanju pomoći stanovništvu angažirano je više od 5.000 vojnika.

Dijelovi Praga još su pod vodom, ali Vltava se polako povlači. Probleme su, doduše, stvorili turisti koji su u više navrata kidali improvizirane nasipe, noseći ih kao suvenire, što je razbjesnilo tamošnjeg gradonačelnika. Veliku nevolju stvara i činjenica da je već dva dana zatvorena tvornica za procesiranje fekalija, koje se umjesto u tvornicu puštaju direktno u Vltavu.

Vodeni val nadomak Beča

U Austriji je vrhunac vodenog vala na Dunavu stigao nadomak Beča. Neki dijelovi grada uz obalu su pod vodom, ali ne očekuju se značajnijhi problemi.

U Slovačku najgore tek stiže, a neka su područja već poplavljena. Tako su u glavnom gradu Bratislavi pod vodom parkovi u blizini obale Dunava, a uzbuna je proglašena i u glavnom gradu Mađarske Budimpešti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene