Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govor o stanju nacije

VIDEO: Pogledajte kako je Obama 'spustio' republikancima u Kongresu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama održao je u utorak navečer u Kongresu godišnji govor o stanju nacije u kojemu je najavio izlazak zemlje iz recesije, zatraživši od Kongresa da odlučnije krene u borbu protiv društvenih nejednakosti.

Najzanimljiviji dio Obaminog govora dogodio se nakon što je predsjednik SAD-a rekao 'ne vodim više kampanje'. Republikanci su iskoristili priliku pa su zapljeskali na tu izjavu i tako nakratko prekinuli njegovo govor, no Obama im nije ostao dužan te ih je 'prizemljio' jednako sažetom poantom, ovaj put uz gromoglasan pljesak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milijuni s pravom glasa 'Bitka za Senat' : Amerikanci na biralištima Slika nije dostupna Politički manevar Boehner će tužiti Obamu za prekoračenje ovlasti

'Znam, jer sam pobijedio u obje', rekao je i nastavio s govorom. Na kraju je poručio da mu je ostao samo jedan cilj - raditi ono što je najbolje za SAD.

Pozivajući se na dobre gospodarske pokazatelje, Obama je u govoru u kojemu su prevladavali optimistični tonovi, predložio povećanje oporezivanja najbogatijih, što će zacijelo izazvati oštro protivljenje republikanaca.

Obama još jednom iznenadio priznanjem!

'Hoćemo li pristati na gospodarstvo u kojemu samo neki iznimno uspijevaju?', upitao je.

Uz poreznu reformu, predložio je i povećanje minimalne plaće, uvođenje plaćenog porodiljnog dopusta i bolovanja te pozvao Kongres da donese zakon koji će ženama jamčiti jednaku plaću kao i muškarcima za isti posao.

'Veća plaća najbolje može pomoći obitelji da spoji kraj s krajem. Zato ovaj Kongres treba još donijeti zakon koji jamči da će žena za isti posao biti plaćena kao i muškarac', istaknuo je.

Pozvao je na ukidanje gospodarskih sankcija Kubi u okviru povijesnog približavanja dviju zemalja.

'Ove godine Kongres bi trebao početi raditi na ukidanju embarga'koji je Washington uveo Havani prije više od pola stoljeća', pozvao je predsjednik u svom govoru.

Usto je pozvao da se olakša pregovaranje o slobodnoj trgovini s Europskom unijom i s azijsko-pacifičkim područjem, zatraživši od Kongresa da donese "ubrzanu pregovaračku proceduru".

'Tražim od obiju strana da mi daju veće ovlasti u pregovaranju o trgovini kako bismo zaštitili američke radnike u novim stabilnim trgovinskim ugovorima s Azijom i s Europom', rekao je.

Poručio je također da suosjeća sa svim žrtvama terorizma 'od škole u Pakistanu do pariških ulica'.

'I ubuduće ćemo hvatati teroriste i uništavati njihove mreže i pridržavamo si pravo na jednostrano djelovanje, kao što smo neprestano činili otkako sam izabran da uklonim teroriste koji su izravna prijetnja nama i našim saveznicima', istaknuo je predsjednik, na što su kongresnici ustali i zapljeskali mu.

Četrdesetak zastupnika, uglavnom demokrata, podigli su žute olovke, u spomen na nedavno ubijene karikaturiste francuskog lista Charlieja Hebdo.

Senat i Zastupnički dom su nešto ranije u utorak jednoglasno donijeli rezoluciju u kojoj osuđuju pariške napade i izražavaju sućut obiteljima žrtava.

Upozorio je da 'velesile ne mogu ugnjetavati malene', navodeći primjer ruske 'agresije' na Ukrajinu.

'Stajemo u obranu načela po kojemu velesile ne mogu ugnjetavati malene - protiveći se ruskoj agresiji, podupirući demokraciju u Ukrajini i vraćajući povjerenje naših saveznika u NATO-u'.

Osudio je oživljavanje antisemitizma u 'nekim dijelovima svijeta' i 'stereotipe' u vezi s muslimanima.

'Mi, Amerikanci, poštujemo ljudsko dostojanstvo (...) Zato ustajemo protiv oživljavanja kukavnog antisemitizma u nekim dijelovima svijeta. Zato ćemo i ubuduće odbacivati uvredljve stereotipe u vezi s muslimanima, kojih većina dijeli našu opredijeljenost za mir', istaknuo je.

Obama je pozvao Kongres u kojemu većinu imaju republikanci, da odobri novu uporabu sile protiv militantne skupine Islamske države (IS) i da ne nagli s novim sankcijama Iranu koje bi, ocijenio je, 'bile poraz diplomacije' dok Teheran i šestorka pokušavaju postići dogovor u iranskom nuklearnom programu.

'Donošenje novih sankcija u Kongresu značilo bi neuspjeh diplomacije', kazao je Obama. U toj borbi s 'terorizmom' SAD i njegovi partneri će pobijediti IS, ali će borba biti duga, istaknuo je američki predsjednik.

Obećao je da neće popustiti u nastojanju da zatvori zatvor Guantanamo u američkoj bazi na Kubi, kao što je i najavio na početku svog prvog mandata. 'Vrijeme je da dovršimo posao. Neću popustiti u nastojanjima da zatvorim taj zatvor', rekao je.

Bijela kuća je ove godine prvi put u cijelosti objavila tekst govora nekoliko minuta prije nego ga je predsjednik održao u Kongresu, u isto vrijeme kada ga je poslala medijima.

'Stavljajući tekst unaprijed na raspolaganje javnosti, Bijela kuća nastavlja svoje napore da dopre do široke publike i omogući ljudima da komentiraju govor na razne načine', istaknula je. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene