Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegnuta tragedija

VIDEO: Starac prizemljio odbjegli bombarder

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši pilot RAF-a doživio je svojih 'najstrašnijih devet sekundi u životu', nakon grčevite borbe da usmjeri stari model hladnoratovskog zrakoplova bombardera dalje od promatrača, prilikom greške kopilota.

 

Pročitajte i ovo Maksim Kuzminov Maksim Kuzminov Detalji likvidacije ruskog pilota koji je pobjegao od Putinovog režima: Pronađen mrtav s nekoliko rana od vatrenog oružja Maksim Kuzminov, Sergej Nariškin pronađen izrešetan Šef ruske obavještajne službe o ubijenom ruskom pilotu: "Bio je moralni leš"

 

Ono što se zapravo trebalo dogoditi jest jednostavno rolanje 75-tonskog Handley Page Victor bombardera niz pistu, kako bi ga se fotografiralo u pokretu, no kopilot je greškom ptegao ručicu za gas i sve se umalo pretvorilo u katastrofu. Dramatično naglo uzlijetanje i 'lelujanje' zrakoplova pilot Bob Prothero uspio je jedva primiriti i prizemljiti ga na kraju dugačke piste, izbjegavši promatrače, ali i oštećenja na zrakoplovu.

'Sve se dogodilo u trenu. Vikao sam kopilotu da smanji gas', rekao je britanskim medijima 70-godišnji Prothero, kojem je dozvola za letenje istekla još u 80-im godinama prošlog stoljeća. 'Iz nekog razloga kopilot me nije poslušao i samo sam pomislio: O bože, eto ga sad', ispričao je Prothero. Službeno priopćenje jest da se kopilot 'ukočio' i da je zaboravio povući kočnice, no direktor Bruntingthorpe zračne luke u Leicestershireu, David Walton, gdje se održavao aeromiting, pohvalio je Prothera, rekavši kako je njegov potez čisti dokaz vrhunskog letačkog znanja i vještine.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene