Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neka bude svjetlo'

'Papa uveo katolike u Uskrs'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. uveo je sinoć katolike u Uskrs, pozvavši ih da se, slijedeći crkveni nauk, izdignu iznad 'zabluda našega vremena'.

Papa Nijemac, četvrti put tijekom svog dosadašnjeg pontifikata, služio je večernju uskrsnu misu u atriju zamračene bazilike Svetog Petra gdje je na velikoj uskrsnoj svijeći urezao grčka slova 'alpha' i 'omega'. Bazilika se pretvorila u plameno more kada su tisuće ljudi okupljenih u toj najvećoj crkvi kršćanskog svijeta upalile svijeće prije nego je ponovno upaljena rasvjeta, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Slika nije dostupna PRISUSTVOVALI I POLITIČARI Kardinal Bozanić održao misu: "Budućnost ne pripada nasilju, to je duboki smisao Uskrsa"

>> Kršćani slave najveći blagdan

Ta gesta simbolizira tamu koja je obuzela svijet nakon smrti Kristove i svjetlo koje je zasjalo nakon njegova uskrsnuća. Psalam 'Lumen Christi' (na latinskom svjetlo Kristovo) zaorio se bazilikom kada je okupljeno mnoštvo upalilo svijeće, a kardinali i ostali svećenici to su učinili s plamena papine uskrsne svijeće, navodi AP. Svijeće su se potom ugasile i počela je misa koju je predvodio Benedikt XVI. odjeven u zlatno-bijelu odoru.

'Neka bude svjetlo'

'Božje stvaranje počinje biblijskom zapovjedi: 'Neka bude svjetlo'. Tamo gdje je svjetlo tamo je i život, a kaos transformiran u kozmos', rekao je papa. Istaknuo je da su u Isusovo vrijeme njegovi brojni sljedbenici bili zbunjeni 'proturječnim porukama toga vremena i nisu znali kojim putem poći'. 'Kako veliko sažaljenje Isus mora osjećati i u naše doba kada se mnogi kriju iza beskrajnih riječi, a zapravo su zbunjeni', rekao je Benedikt XVI, prenosi Reuters. Subotnja večernja misa posljednji je u nizu obreda Velikoga tjedna prije uskrsne mise u nedjelju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene