Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvlačenje na površinu za 10-ak minuta

VIDEO: Ovime će spašavati rudare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna kineska tvrtka napravila je prvu podzemnu kabinu za spašavanje koja bi trebala ubrzati izvlačenje rudara zatočenih u rudnicima.

Kabina je duga 3,8 metara, teška 500 kilograma i promjera 60 centimetara. Izvana izgleda kao velika kapsula pojačana željeznim žicama. U kabinu stane jedna osoba, a u njoj se nalaze i zalihe kisika i komunikacijski sustav. Napravljana je kako bi mogla proći kroz rupu za ispušne plinove kakve ima većina rudnika, a njezina bi upotreba mogla desetorostruko skratiti vrijeme izvlačenja zatočenih rudara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mario Sepulveda Rudar: Bio sam s Bogom i s vragom. Bog je pobijedio Slika nije dostupna 68 dana poslije VIDEO: Pogledajte kako su tekla izvlačenja rudara

'Ako takve rupe ipak nema onda bi morali pribjeći standardnom procesu bušenja iste i potom kroz nju spustiti kabinu', kazao je inženjer Qu Xueguang.

>> VIDEO: Hrana 'za slučaj katastrofe'

Ako kabina slučajno negdje zapne rudari se mogu vratiti nazad uz pomoć 500 metara duge čelične sajle i čekati ponovno izvlačenje. 'S ovom kabinom trebalo bi nam 10-ak minuta da izvučemo jednog rudara, pod uvjetom da postoji rupa za ispušne plinove', dodao je Qu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene