Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazak u novi ciklus

VIDEO Ovako su Maje dočekale 'apokalipsu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće turista pohrlilo je prema arheološkom nalazištu Chichen Itza u Yucatanu, kako bi ispratilo kraj jedne ere - one majanske.

Dok svi očekuju apokalipsu, u Meksiku i drugim latinoameričkim zemljama, ispratili su kraj jednog iznimno dugog kalendarskog ciklusa i ulaska u novi. Majanski kalendar istekao je na današnji dan, a to znači ulazak u novu majansku eru, iako su mnogi smatrali kako je danas svijet trebao nestati u apokalipsi neviđenih razmjera.

Pročitajte i ovo Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion Slika nije dostupna Kraj civilizacije Bliži se 2012. godina, kreću pohodi u hram Maja

>> Smak svijeta je počeo, ali će agonija biti duga: Prijetnji ne nedostaje

Ciklus od 5.125 godina jedne majanske ere je završio, ljudska civilizacija je tu, a domoroci su turistima u Chichen Itzi pokazali kako Maje ispraćaju jednu eru i pozdravljaju drugu, bez pompe i bez najava sveopće propasti. Mjesta je bilo samo za ples i dobro raspoloženje.

'Ne očekujem da će se dogoditi nešto magično, iako bi to volio', rekao je za AP Dan Horn, učitelj i glumac iz Los Angelesa.

Ispraćaj jednog majanskog kalendarskog ciklusa i početak novog, obilježen je i u Gvatemali. Niti tamo nije bilo mjesta zlogukim predviđanjima, već samo glazbi maja, plesu, slavlju i vrlo zanimljivim ukrasima za glavu.

Slično je bilo i u Peruu, gdje su se šamani s Anda spustili u Limu, kako bi spriječili, po nekima 'kraj svijeta'. Obučeni u tradicionalnu amazonski i altiplansku nošnju, šamani su tradicionalnim ritualom spriječili da ljudski rod danas nestane.

U tri priložena videa, pogledajte kako su 'sudnji dan' dočekali u Latinskoj Americi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene