Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cvjetni trg na turski način

VIDEO Suzavcem i vodenim topovima na prosvjednike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je vodenim topovima i suzavcem napala nekoliko stotina prosvjednika koji su kampirali u parku prosvjedujući protiv rušenja stabala i izgradnje trgovačkog centra.

Deseci ljudi ozlijeđeni su u nasilnoj intervenciji specijalne policije rano u petak protiv više stotina prosvjednika koji su danima kampirali u parku u središtu Istanbula prosvjedujući protiv plana urbanizacije, javlja AFP. U poslijepodnevnim je satima došlo i do novih sukoba.

Pročitajte i ovo Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija Kaos u Meksiku - 4 Policija bacila suzavac Drama u Meksiku: Kamionetom razbili vrata predsjedničke palače

>> VIDEO Okupirali Središnju europsku banku: 'Rat počinje ovdje!'

Policajci su upotrijebili suzavac kako bi u zoru deložirali prosvjednike iz Gezi Parka na Trgu Taksimu, središnjem trgu europskog dijela najvećeg turskog grada. Prosvjednici su cijeli tjedan kampirali u parku kako bi prosvjedovali protiv plana urbanizacije koji predviđa rušenja stabala u parku i izgradnju novog kulturnog i trgovačkog centra.

Od ponedjeljka su stanovnici Istanbula, redoviti posjetitelji parka i ekološki aktivisti koji park smatraju plućima tog dijela grada, stražarili uz podršku parlamentarne oporbe i svakodnevno se borili protiv snaga reda tvrdeći da se radi o nezakonitim radovima.

Nakon intervencije u petak, prosvjednici su se ponovno počeli okupljati na prilazima parku s oko 600 stabala nastalom 1940. koji postupno "nagrizaju" luksuzni hoteli podignuti u okolici.

Najveći turski grad s 15 milijuna stanovnika, koji vodi vladajuća islamsko-konzervativna stranka, tvrdi da će sva stabla uklonjena s korijenom biti posađena na drugim mjestima, te da su najavljeni radovi dio plana pretvaranja Taksima u pješačku zonu, koji treba biti završen u lipnju.

Trg Taksim središnja je točka Istanbula i na njemu se redovito odvijaju svi veliki prosvjedi u Turskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene