Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obuke za zgražanje

VIDEO Ovako to izgleda kada se ISIS dočepa djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
ISIS pretvara djecu u vojsku stotine ubojica koji su se voljni raznijeti, umrijeti u borbi i likvidirati zarobljenike.

Stručnjaci za ekstremizam upozoravaju da su djeca u Islamskoj državi indoktrinirana i radikalizirana od rođenja, što vodi do nove generacije koja neće poznavati niša drugo osim ideologije ISIS-a, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi

Njihovi komentari uslijedili su nakon gnjusnog videa na kojem se vidi kako desetogodišnji dječak puca u 19-godišnjeg izraelsko-arapskog zarobljenika.

Na snimci se vidi dječak, za kojeg se vjeruje da je francuskog porijekla, kako podiže pištolj i cilja u čelo Muhammada Saida Ismaila Musallama, a potom puca u njega. Nakon što ubije zarobljenika, dječak pobjednički podiže pištolj u zrak.

Živi u strahu nakon što je prevarila jednog od čelnih ljudi ISIS-a

Ova je snimka šokirala svijet, ali stručnjaci kažu kako nije nikakvo iznenađenje, jer ISIS aktivno djeci 'ispire mozak' kako bi postali nemilosrdni i agresivni prema suparniku.

'To je nešto što se već dugo događa', rekao je Charlie Winter, istraživač u Fondaciji Quilliam koja se bavi protuekstremizmom.
Dodaje kako je to veoma uznemirujuće, jer ta djeca rastu bez ikakvog izvanjskog utjecaja. 'To su djeca koja su indoktrinirana i radikalizirana od rođenja', rekao je Winter.

Ali, kako ISIS pretvara nevinu djecu u hladnokrvne ubojice i kako da to rade tako uspješno?

Snimke koje je objavila skupina otkrivaju vojnu obuku na koju su djeca natjerana te je dio redovite nastave u tamošnjim školama. Prošlog je mjeseca ISIS obavio propagandni video na kojem se vide kako su petogodišnji dječaci indoktrinirani u vojnom kampu. Djecu se uči kako da koriste oružje te kako da obezglavljuju lutke.

'Koriste lutke da bi ih naučili kako obezglaviti čovjeka, a potom ih tjeraju da gledaju obezglavljivanje, a ponekad ih natjeraju da glave nose kako bi se prestali bojati', kaže Winter.

Jedan liječnik ispričao je kako je liječio dječaka starog između 10 i 12 godina čiji je posao bio da bičuje zatvorenike ISIS-a.

Ujedinjeni narodi proveli su istragu te objavili dokument na temelju razgovora, dokumenata, fotografija i videa koje je objavio sam ISIS, te ustanovili da ondje postoji rašireno korištenje djece vojnika te prisila žena da rode djecu vojnicima.

Također je otkriveno kako su djeca podložna nasilju i sistemski se regrutiraju u vojsku, prisiljeni su svjedočiti nasilju i biti nasilni. Djeca iz manjinskih obitelji pokušavaju se nagnati na to da se okrenu protiv svojih obitelji.

Pojedine taktike ISIS-a pogledajte u priloženom videu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene