Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema više doživotnih

VIDEO Ovako će izgledati nove vozačke dozvole kad uđemo u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto dosadašnjih stotinjak modela vozačkih dozvola u Europskoj uniji, od subote 19. siječnja počet će se izdavati jedinstvene nove plastične dozvole formata kreditnih kartica.

Kroz par dana na snagu stupa nova direktiva EU po kojoj će sve vozačke dozvole biti napravljene po istom modelu. Donosimo vam kako će izgledati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prošao rok Građani oprez: Od utorka velika promjena s dokumentima, mnoge usluge nedostupne Slika nije dostupna Europska regulativa Doznajte što se mijenja s osobnim dokumentima nakon 1. srpnja!

>> Od 19. siječnja jedinstvene europske vozačke dozvole

Nova direktiva o vozačkim dozvolama stupa na snagu 19. siječnja 2013. godine, što znači da će sve nove dozvole izdane nakon toga datuma u svim zemljama članicama morati biti izrađene prema jedinstvenom europskom modelu.

Hrvatska će nove vozačke dozvole uvoditi potupno po ulasku u EU, u srpnju ove godine.

Nova direktiva trebala bi onemogućiti praksu da oni kojima se oduzima vozačka dozvola u jednoj zemlji članici odu polagati u drugu zemlju članicu. Također je predviđena visoka razina zaštite od krivotvorenja.

Ukinut će se i vozačke dozvole s neograničenim važenjem koje imaju neke zemlje članice i one će morati biti zamijenjene do 19. siječnja 2033. godine. Zemlje članice imaju mogućnost izdavati dozvole s rokom važenja od 10 ili 15 godina. Dozvole za profesionalne vozače vrijedit će pet godina, a kod svakog produljenja važnosti profesionalni vozači morat će proći liječnički pregled.

Uvode se i stroža pravila za upravljanje motociklima. Za upravljanje skuterima, najmanjim motociklima, tražit će se polaganje teoretskog ispita, a zemlje članice se mogu odlučiti i za uvođenje praktičnog.

Za veće motocikle predviđene su dvije mogućnosti: polaganje vozačkih ispita bit će moguće s navrše 24 godine, umjesto 21 koliko je sada, a druga je mogućnost da se pristup ispitima omogući s navršenih 20 godine onima koji imaju najmanje dvije godine iskustva na manjim motociklima. Tom mjerom želi se prisiliti motocikliste da iskustvo stječu prvo na malim skuterima prije nego što prijeđu na snažne motocikle.

Direktiva je donesena 2006. godine, a zemlje članice morale su je ugraditi u svoja zakonodavstva do kraja prošle godine, kako bi se mogla provoditi od 19. siječnja 2013. godine.

Glavni ciljevi uvođenja ovakve jedinstvene vozačke dozvole su poboljšanje sigurnosti u prometu, olakšanje korištenja slobode kretanja vozačima u Europskoj uniji, ali i sprečavanje prijevara. To će značiti da građanin EU-a kojemu je vozačka dozvola oduzeta, bilo zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, drugih razloga kršenja zakona ili iz zdravstvenih razloga, ne smije preći granicu i zatražiti izdavanje nove u drugoj zemlji članici - što je dosad bio slučaj u Europi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene