Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve otkriveno

VIDEO Snimka koja je PREVARILA svijet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javnost je nasjela na još jedan lažan video, a ovaj put je bila riječ o korištenju ratnih strahota da bi se skrenula pažnja na jedan drugi problem.

Prije pet dana pojavio se video koji prikazuje dječaka kako izbjegava metke na cesti, kako bi spasio djevojčicu. Kratki 'amaterski' uradak, vjerovalo se, je snimljen u gradići Yabroudu, 75 kilometara od glavnog sirijskog grada Damaska.

Pročitajte i ovo Napad na Siriju (Foto: AFP) Okršaj iznad Damaska i Homsa Sirija: Četiri osobe poginule u izraelskom napadu Sirijska djeca (Foto: Arhiva/AFP) Upozorenje SOHR-a U jeku žestoke borbe s posljednjim uporištem Islamske države na istoku Sirije, ugoržene tisuće zarobljenih civila

Video je pregledan više od 3,6 milijuna puta u međuvremenu, no jedan norveški redatelj otkrio je da je riječ o lažnoj snimci, da su na snimanju sudjelovali profesionalni glumci, te da je snimljen na Malti ovog ljeta. Na istoj lokaciji snimane su i scene iz hollywoodskog blockbustera Gladijator.

VIDEO Snimka koja slama srce - Dječak heroj izbjegava snajper i ima samo jedan CILJ

Lars Klevberg napisao je scenarij za taj kratki film, inspiriran svakodnevnim izvješćima o ratnim strahotama u Siriji. Razlog zbog kojeg je htio da njegov film bude uvjerljiv jest da se potakne rasprava o 'nevinoj djeci diljem svijeta na koje rat ostavlja velike tragove'.

Klevberg je za BBC rekao da se ne osjeća nelagodno zbog varanja gledatelja i korisnika interneta. Dodao je da su njegove namjere poduprli i Norveški filmski institut (NFI) te Norveško vijeće za umjetnost.

Ase Meyer, šefica NFI-ja, iako podupire Klevbergov film, potaknula ga je da obznani kako je riječ o lažnoj snimci, a ne pravom događaju, jednom kad je shvatila da je filmić objavljen na YouTubeu te da je privukao neviđenu pozornost.

Pogledajte sporni kratki film.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene