Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi dan škole

VIDEO: Otvorene škole u Gazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 200 škola u Pojasu Gaze kojima upravlja UN ponovno je počelo raditi, prvi put otkako je na snagu stupilo primirje kojim je završena trotjedna izraelska ofenziva protiv Hamasa.

Dvjestotinjak tisuća djece pohađa 221 školu kojima upravlja UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA). Mnoge su škole bile sklonište za desetke tisuća Palestinaca tijekom izraelske ofenzive koja se završila u nedjelju. Žrtava bombardiranja bilo je u trima školama, kao i u najvećem kompleksu UNRWA-e, pri čemu je u žestokom napadu na školu u Džabaliji, na sjeveru Pojasa Gaze 6. siječnja bilo više od 40 mrtvih.

Pročitajte i ovo Izrael napao bolnicu Šifa u Gazi - 3 Ratni užasi Izrael napao bolnicu Šifa, ljudi su zarobljeni: "Nemoguće je spasiti ikoga zbog vatre, gađaju sve koji prilaze prozorima" Stanovnici Gaze - 2 Najgore na sjeveru Sve veća kriza u pojasu Gaze: Palestinci umiru od gladi, Izrael ne odustaje od vojne operacije

>> UN: Rat je ojačao ekstremiste u Gazi

U izraelskoj ofenzivi život je izgubilo 1.330 Palestinaca, među kojima 437 djece, prema medicinskoj službi na palestinskim područjima. Christopher Gunness, glasnogovornik UNRWA-e rekao je da su u sukobu oštećene ili uništene 53 UN-ove zgrade, od čega više od 30 škola. No istaknuo je da ponovnim otvaranjem škola agencija želi pridonijeti dojmu da se život vraća u normalu, premda popravak mnogih zgrada nije dovršen. 

>> Poginulo 1.330 Palestinaca, ranjeno 5.450

Oko 1,5 milijun Palestinaca u Pojasu Gaze, većinom izbjeglice, uglavnom ovise o međunarodnoj humanitarnoj pomoći na tom siromašnom i prenapučenom području pod izraelskom blokadom. Sukob je zaustavljen 18. siječnja zahvaljujući primirju koje su svaki sa svoje strane proglasili Izrael i Hamas koji nadzire Pojas Gaze. Izraelska vojska je u srijedu dovršila povlačenje svojih snaga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene