Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spektakularan muzej Maja!

VIDEO Nisu bili opsjednuti apokalipsom nego ovim!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Meksiku je otvoren više milijuna dolara vrijedan majanski muzej. U njemu se nalazi stotine artefakata neprocjenjive vrijednosti.

Artefakti ove misteriozne civilizacije nalaze se u muzeju u Cancunu koji se prostire na prostoru od 85 metara kvadratnih, javlja Reuters. U njemu se tako mogu vidjeti kosturi Maja, umjetnička djela, dekorativni lonci, a muzej pokriva nekoliko različitih era u kojima su živjele Maje, od 350. godine prije Krista do 1550. godine poslije Krista.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesvakidašnja situcija Aktiviran alarm u muzeju, vatrogasci se šokirali kad su shvatili uzrok Slika nije dostupna Zašto su nestali? Upoznajte 10 civilizacija nestalih pod misterioznim okolnostima!

'To je muzej koji ima najimpresivniju arheološku kolekciju u meksičkoj državi Quintana Roo, veoma važnu izložbu majanske arheologije iz različitih regija i adekvatan prostor u kojem se mogu držati stalne postave izložbe', rekla je Adrian Velazquez, službenica sa meksičkog nacionalnog instituta za antropologiju i povijest.

>> Majama je svega dosta: Laž je da 21. prosinca stiže sudnji dan!

Muzej se otvara samo nekoliko tjedana prije nego su Maje, prema nekim tumačenjima, predvidjele kraj svijeta – 21. prosinca 2010. Međutim, prema tumačenju drugih, stare Maje nisu predvidjele apokalipsu ove godine. Naprotiv, predvidjele su novi vremenski ciklus, a novootkriveni zapisi na zidovima ruševina u Guatemali otkrivaju opsjednutost starih Maja upravo vremenskim ciklusima, a ne apokalipsom.

Novi zapisi pokazali su da su Maje imale kalendare koji nadilaze 2012. godinu. Zapisi su otkriveni u ruševinama Xultun, a radi se o astronomskom kalendaru, koji je pronađen u zemljom zatrpanoj pisarskoj prostoriji. Kalendari koji su pronađeni predstavljaju vremenske cikluse poput ceremonijalnog kalendara od 260 dana, standardni godišnji kalendar od 365 dana, kalendar Venere od 584 dana te kalendar Marsa od 780 dana. Među brojkama i datumima, pronađeni su i oni koji odgovaraju godinama iza 3500. godine, što je itekako daleka budućnosti od 2012. godine.

Maje su možda klasičan primjer civilizacije koja je bila potpuno izgubljena. Njezine velike spomenike, gradove i ceste je progutala džungla, a stanovnici su rasuti po malim selima. Iako su jezici i tradicije Maja preživjele do danas, vrhunac je civilizacije bio početkom prvog tisućljeća. Tada su njihove ogromne građevine i masivni poljoprivredni projekti pokrivali široko područje Jukatana, danas područja koje se proteže od Meksika do Gvatemale i Belizea. Maje su, kao jedna od najvećih srednjoameričkih civilizacija, napredno koristile pismo, matematiku, kalendare i sofisticirano graditeljstvo da bi izgradili svoje piramide i terasaste vrtove. Iako se špekulira da je pad majanske civilizacije započeo oko 900. godine nove ere, veliki broj dokaza ipak ukazuje na klimatsku promjenu na Jukatanu u kombinaciji s ratovima, koji su doveli do gladi i napuštanja gradova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene