Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barbarski običaj

VIDEO Očajni urlici i suze: Oteli djevojku i odveli je na prisilno vjenčanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potresna snimka otmice djevojke te njeno odvođenje na prisilno vjenčanje zgrozila je svijet.

Mlada Kazahstanka oteta je i na silu odvezena u dom muškarca za kojeg je potom prisilno udana. Video koji prikazuje dramatične životne trenutke ove djevojke snimljen je mobitelom i nazvan 'Krađa mladenke'.

Pročitajte i ovo Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..." Ilustracija Pucali na djecu Naoružana banda na motorima upala u školu i odvela više od 280 učenika: To područje kontrolira odcijepljena frakcija Boko Harama

Djevojku su na silu strpali na zadnje sjedalo automobila dok je ona plakala i vrištala preklinjući ih da je vrate kući. Po dolasku pred kuću mladoženje odvukli su je po svečanom tepihu dok su gosti bacali konfete po njoj. Odupirala se i pri ulasku u kuću, no gomila ju je savladala i uspjela ugurati unutra.

Otmica mladenke u mnogim se zemljama smatra seksualnim zločinom, a u Kazahstanu su upravo ovakvi događaji sve češći. Mladoženja angažira prijatelje i članove obitelji da na prevaru dovedu u njegov dom. To često podrazumijeva i otmicu s ulice. Nerijetko djevojke po otmici strpaju u vreću ne bi li je lakše odvezli u muškarčev dom.

Tamo se djevojkama potom daje marama 'oramal' koju ona mora prihvatiti što podrazumijeva da pristaje na brak. Često djevojke bivaju danima zatočene dok ne prihvate maramu. Stvari se kompliciraju kada djevojčina obitelj sazna gdje se ona nalazi. Procedura koja se u tom slučaju prolazi je dugotrajna i često mukotrpna.

Osam činjenica o nasilju nad djevojčicama koje će vas zgroziti!

Ovakva praksa smatra se tradicijom u pojedinim regijama te neke djevojke pristaju na otmicu, no sudeći prema urlicima i suzama ove djevojke teško je povjerovati da je ona jedna od tih koje su pristale. U nekim slučajevima djevojčina obitelj pristaje na ovakav čin jer im mladoženja plati.

Kazahstanski zakonodavci rade na tome da ovaj običaj postane nezakonit, a brojne su i udruge koje ga žele zabraniti.

'Ovo je barbarska i zla tradicija koja tjera djevojke u brakove bez ljubavi s muškarcima koje jedva da i poznaju. Nije ni čudo da svijet smatra da smo zaostali', kaže Anfisa Zujeva, kazahstanska aktivistica za prava žena koja smatra kako ovom običaju nema mjesta u suvremenom Kazahstanu.

Prema službenim podacima, 60 posto odraslih žena i 74 posto tinejdžerki bile su žrtve otmice ili znaju nekoga kome se to dogodilo, piše Daily Mail.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene