Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaznu ne želi platiti

VIDEO: Novinarka u zatvoru zbog nošenja hlača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudansku novinarku Lubnu Ahmed al-Husein, kojoj je prijetila kazna bičevanjem zbog nošenja hlača, sud u Kartumu osudio je na globu od 200 dolara, rekli su svjedoci na izlazu iz suda.

Novinarka je osuđena na globu od 500 sudanskih funta, a ne plati li, ide na jednomjesečnu zatvorsku kaznu, rekli su svjedoci. 'Neću platiti globu, radije idem u zatvor', rekla je je u telefonskom razgovoru novinaru agencije France presse, a njezini odvjetnici su izjavili da ju pokušavaju uvjeriti da pristane na novčanu globu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Procurilo na internet Šokantna snimka: Policajci uz smijeh brutalno bičuju ženu Slika nije dostupna Zbog medvjedića nazvanog Muhamed prijeti joj bičevanje i zatvor

Osuđena je privedena u početku srpnja u restoranu u Kartumu s još 12 žena zbog 'neprilična ponašanja' jer je bila obučena u široke hlače i dugačku bluzu. Ostale privredene su poslije pozvane na policiju i svaka je kažnjena s 10 udaraca bičem. Isto je čekalo i Lubnu, ali ona ja odbacila optužbe i počela javnu kampanju s namjerom da postigne ukidanje prijepornog zakona.

Članak 152. sudanskog kaznenog zakona iz 1991., koji je stupio na snagu dvije godine nakon državnog udara sadašnjeg predsjednika Omara el-Bešira, predviđa najvišu kaznu od 40 udaraca bičem za osobu koja se 'nedostojno ponaša ili na neki nači krši javni moral ili nosi neprikladnu odjeću'.

Sprovedena u zatvor

Novinarka je poslijepodne sprovedena je u zatvor jer je odbila platiti kaznu od 200 dolara koju je odredio sud, rekao je jedan od njezinih odvjetnika. Izvori bliski sudu u Kartumu potvrdili su da je odvedena u ženski zatvor Omdurman.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene