Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova generacija

VIDEO: Novi vlak koji ide 581 na sat...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacija koja doista zna investirati, Japanci, predstavila je najnoviju generaciju brzih vlakova. Vlak zvan metak sada je još brži, još pouzdaniji i još udobniji. Pitanje je isplati li se uopće putovati avionom.

Zemlja u kojoj je brzi vlak nastao, pomiče granice. Najnoviji Šinkansen, poznatiji kao vlak metak, najbrži je vlak koji će prometovati japanskim željeznicama. Prosječna brzina Hayabuse je oko 300 kilometara na sat. 'Vlak metak predstavlja sam vrh japanske tehnologije, ne samo zbog brzine, već i zbog zaštite okoliša, pouzdanosti, mehaničkih performansi. Putnicima pruža udobnost i najbolju uslugu', ističe Tomoyudi Endo, direktor grupe Shinkansen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije kočio na vrijeme Željeznička nesreća u Slavoniji: "Žurio se jer mu je sin sletio s ceste. Onda se autom zabio u vlak i totalno slupao vozilo" Ilustracija Važni napredak Napravili levitirajući vlak koji vozi po običnoj pruzi: Moći će razviti brzinu do 200 kilometara na sat

Punih 14 godina Japanci su čekali novu generaciju brzoga vlaka. Čekanje se isplatilo, jer korisnici sada imaju doista vrhunski komfor. Putuje se u udobnim kožnim sjedalima sa svjetlima za čitanje. Uz nadoplatu, moguće je neograničeno konzumirati pića i lagana jela.

Mreža brzih vlakova u Japanu je otvorena davne 1964. Iako se vlakovi meci kreću prosječnom brzinom od 300 kilometara na sat, mogu ubrzati i do 443 km/h. Magnetsko-levitirajuća verzija postiže još nevjerojatniju brzinu, čak 581 km/h. Šinkanseni su iznimno sigurni. U 46 godina postojanja nije zabilježena nijedna teža željeznička nesreća. Japanski vlak metak fascinira i točnošću. Na temelju 200 tisuća vožnji, izračunato je da prosječno kasni šest sekundi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene