Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolt unionista u Belfastu

VIDEO Neredi ne jenjavaju, na policiju opet letjele cigle

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Revoltirani demonstranti koje je odluka lokalnih vlasti o skidanju britanske zastave s gradske vijećnice razbjesnila ponovno su divljali po ulicama glavnog grada Sjeverne Irske.

Nakon što je tijekom provjeda protiv odluke gradskih vlasti u Belfastu o uklanjanju britanske zastave sa zgrade lokalnih vlasti u petak došlo do sukoba s policijom, nasilje u glavnom gradu Sjeverne Irske je nastavljeno te su neredi zabilježeni i u noći na nedjelju.

Pročitajte i ovo Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari Prizor prosvjeda Veliki prosvjed VIDEO Kaos u Rusiji: Stotine nasrnule na policiju, građane rastjerali suzavcem

>> Belfast: Na policiju bacali cigle i molotovljeve koktele

Stotinjak demonstranata naoružanih ciglama i petardama ponovno je nasrnulo na policajce, no ozlijeđenih nije bilo. Dvije su osobe uhićene.

Većina u gradskom vijeću Belfasta, koju sačinjavaju republikanci, tj. pripadnici stranaka koje se zalažu za pripojenje Sjeverne Irske matici državi, još početkom prosinca donijela je odluku da britanska zastava na vijećnici više neće biti izvješena svih 365 dana u godini, već samo tijekom 17 državnih praznika. To je izazvalo revolt unionista, pristaša ostanka Sjeverne Irske u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanska se zastava neprekinuto vijorila od 1906. godine. Tijekom tri desetljeća sukoba između sjevernoirskih katolika koji su tražili pripajanje Irskoj i sjevernoirskih protestanata koji žele ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva poginulo je oko 3.500 ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene