Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Zalazak u Montmajouru

VIDEO Na tavanu u Norveškoj pronađeno dosad neviđeno remek-djelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na tavanu jedne kuće u Norveškoj pronađena je slika za koju su, nakon detaljne dvogodišnje analize, muzeolozi u Nizozemskoj utvrdili da je djelo velikog Vincenta van Gogha.

U muzeju Vincenta van Gogha u Amsterdamu izloženo je dosad neviđeno platno slavnog nizozemskog slikara, koje je desetljećima bilo skriveno na jednom tavanu u Norveškoj.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Ilustracija Nesuđeni umjetnik Incident u Muzeju umjetnosti: Zaposlenik objesio svoju sliku

Riječ je o 'Zalasku sunca u Montmajouru', prvom van Goghovom platnu otkrivenom u posljednjih 85 godina. Muzeolozi u Amsterdamu tvrde da su potpuno uvjereni kako je riječ baš o djelu van Gogha jer je stil slikanja i materijal na kojemu je djelo nastalo definitivno njegov.

>> Van Gogh nije počinio samoubojstvo, ubio ga tinejdžer?

Detaljnom su analizom, koja je trajala čak dvije godine, utvrdili i točan datum kada se van Gogh uhvatio kista. Kažu da je slika nastala 4. srpnja 1888. godine, a do tog su zaključka došli proučavajući pismo koje je slikar dan kasnije poslao svom bratu Theu u kojemu opisuje što je slikao jučer.

Na slici su u tipičnom van Goghovom stilu prikazani drveće, grmlje i nebo pred sumrak u Montmajouru, pitoresknom mjestašcu u francuskoj Provansi.

Direktor amsterdamskog muzeja Axel Rueger za AP je rekao da se ovako nešto otkriva samo jednom u životu. 'S velikim vam zadovoljstvom predstavljam novi rad Vincenta van Gogha. Novootkrivena slika', rekao je jutros prilikom svečanog otkrivanja djela.

Slika će biti izložena do 24. rujna, a zatim se vraća u ruke jednog privatnog kolekcionara. U muzeju su bili škrti kada je riječ o detaljima načina na koji je djelo otkriveno na tavanu. Samo su napomenuli da ga je jedan Norvežanin odložio u potkrovlje nakon što mu je više ljudi reklo da slika definitivno nije van Goghova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene