Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju svoju valutu

VIDEO: Mađarski grad okrenuo 'leđa' forinti i euru i uveo plavi franak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađari u želji da podignu likvidnost u zemlji i potaknu ekonomski oporavak, pribjegli su neobičnom potezu. U gradu Sopronu odrekli su se forinte i uveli novu lokalnu valutu - plavi franak.

Ovakav potez predstavlja fenomen u Mađarskoj, iako to nije prvi puta da se negdje u svijetu uvodi alternativna lokalna valuta. Samo u spomenutom gradu čak 400 obrta i trgovina prima plavi franak kao valjanu valutu, a pridružile su im se tvrtke sve od Budimpešte pa do Austrije, piše Reuters. Čini se kako Mađarska neće tako brzo uvesti euro.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

Nova valuta dobila je naziv po novcu koji su koristili Napoleonovi vojnici kako bi kupovali lokalno vino. Tamas Perkovatz, biznismen i predsjednik lokalne neprofitne udruge istaknuo je kako plavi franak neće u potpunosti zamijeniti forintu, ali da će zauzeti od 15-20 posto novčanog tržišta.

Forinta je postala preskupa

'Ovo nije ništa drugo do prepoznavanja činjenice da se u našoj ekonomiji nalazi manjak novca u cirkulaciji, a onaj koji je tamo, postao je preskup', zaključio je Perkovatz. On dodaje kako bi se plavi franak mogao tiskati i u količinama koje se broje u milijardama forinta, s obzirom da je budžet grada Soprona 28 milijardi forinti, odnosno 104,55 milijuna eura.

Plavi franak može se koristiti isključivo kao gotovina, bez bankovnih transakcija, što neki mogu smatrati i pozitivnom stvari. Lokalne trgovine čak daju i popuste ljudima koji plaćaju plavim frankom. Lokalno stanovništvo ističe kako je uvođenje plavog franka stvar ponosa i identiteta, te da bi to moglo pomoći i uzdizanju lokalnog turizma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene