Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2.500 kvadrata

VIDEO: Ledenjak prijeti cirkulaciji oceana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ledenjak veličine Luksemburga odvojio se od glečera na Antarktici, javili su znanstvenici, i to bi moglo utjecati na cirkulacijske veze oceana.

'Kod ovog ledenjaka je značajno to da je prošlo najmanje 50 godina otkad je glečer Mertz zadnji put razdijeljen,' rekao je Neal Young iz Australijskog Antarktičkog istraživačkog centra. 2.500 kvadratnih metara ledenjaka odlomilo se početkom ovog mjeseca od 160 kilometara dugog dijela glečera Mertz, ledenog 'plutajućeg jezika' koji viri u Južni ocean. Znanstvenici kažu da bi zagrijavanje ledenog jezika i prisutnost Mertza i B-9B ledenjaka moglo imati veliki utjecaj.  'Može biti štetno, može usporiti globalnu cirkulaciju oceana,' rekao je dr. Rob Massom iz Istraživačkog centra. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne poduzimamo ništa I 2015. godina mogla bi, nažalost, postati rekordna Slika nije dostupna Objavljen popis Napokon znamo koliko ih ima na Zemlji!

Znanstvenici su proučavali postojeća golema napuknuća na ledenom jeziku i promatrali su koliziju drugog ledenjaka, B-9B. Ovaj 97 kilometara dugačak komad leda ostatak je 5.000 kvadratnih metara velikog ledenjaka koji se raspao još 1987., a koji je najveći ikad zabilježen na Anktartici. Ovo područje je važna zona stvarnja gustoće slane vode koja je ključni pokretač globalne oceanske cirkulacije.

Znanstvenici se boje da bi ovakve pojave mogle ostaviti negativan utjecaj na lokalni život  divljine.
'To bi moglo značiti da tuljani i ostale životinje imaju manji pristup otvorenoj vodi, a otvorena voda im je potrebna za nabavu hrane,' rekao je Massom. Dodao je da postoji rizik da se poremeti količina gustoće slane vode i količine koja potone na dno oceana. Oceani su golemi kotači klime planeta jer pokreću smjer zagrijavanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene