Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljna prijetnja

Američki dužnosnik: Sj. Koreja mogla bi napasti za nekoliko dana ili tjedana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napetosti na korejskom poluotoku i dalje su prilično visoke. Jedan američki dužnosnik tvrdi da bi režim u Pjongjangu uskoro uistinu mogao lansirati balistički projektil.

Američke vlasti vjeruju da sjevernokorejske prijetnje napadom nisu tek puka retorika. Jedan neimenovani visoki američki dužnosnik CNN-u je rekao da postoji mogućnost da režim Kim Jong-una lansira balistički projektil 'u sljedećim danima ili tjednima'.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

I dalje zabranjen ulazak južnokorejskim radnicima u industrijsku zonu

Sjeverna je Koreja i danas, drugi dan zaredom, zabranila ulazak južnokorejskim radnicima u zajednički industrijski kompleks Kaesong na sjevernokorejskoj strani granice.

Industrijska zona Kaesong otvorena je 2004. godine, u vrijeme dobrih odnosa dviju država, u njoj djeluju 123 južnokorejske kompanije i zapošljavaju 53.000 sjevernokorejskih radnika. Radi se uglavnom o tekstilnoj i odjevnoj industriji te industriji bijele tehnike. Južnokorejci uglavnom rade u upravama i trebaju im dnevna dopuštenja sjevernokorejskih vlasti za ulazak u zonu.

>> Vojska Sj. Koreje dobila odobrenje za akciju: Premjestili rakete na obalu!

Bude li u Kaesongu obustavljen rad, prijeti stvarna opasnost

Analitičari kažu da je zona u Kaesongu najbolji barometar u mjerenju odnosa dviju zemalja i da nema stvarne opasnosti od napada Sjeverne na Južnu Koreju sve dok je zona u pogonu. Iako je južnokorejskim radnicima zabranjen ulaz, tvrtke u Kaesongu zasad nisu obustavile rad. Pjongjang je danas zaprijetio da će i to učiniti ako 'marionetski režim u Južnoj Koreji nastavi propagandni rat protiv Sjevera'.

U zoni se još nalazi oko 800 južnokorejskih radnika koji je jučer nisu htjeli napustiti. Odlučili su sami ostati kako bi osigurali nesmetani nastavak proizvodnje u tvrtkama za koje rade. Seul ih je pozvao da napuste kompleks kako u slučaju da stvarno dođe do rata ne bi postali sjevernokorejski taoci.

Vojska dobila i formalno odobrenje za napad na Ameriku

U međuvremenu je došlo do novih napetosti na Korejskom poluotoku. Pjongjang je sinoć objavio da je sjevernokorejska vojska dobila i formalno odobrenje za pokretanje vojnih operacija protiv Sjedinjenih Država, uključujući i nuklearne napade, dok je južnokorejska agencija Yonhap, pozivajući se na više vladinih izvora i američke obavještajne podatke, objavila kako je Sjeverna Koreja premjestila projektile srednjeg dometa na svoju istočnu obalu.

Nije jasno imaju li projektili bojeve glave i planira li ih Sjeverna Koreja ispaliti ili ih koristi za demonstraciju sile, prenio je Reuters izjavu jednog južnokorejskog vladinog izvora.

Projektil može dosegnuti Japan, u Tokiju spremni za najgori scenarij

Vjeruje se da projektil 'Musudan' ima domet od oko 3.000 kilometara, što pokriva južnokorejski i japanski teritorij, a vjerojatno i američki teritorij Guam u Tihom oceanu. Većina stručnjaka južnokorejskog ministarstva obrane smatra da Sjeverna Koreja taj projektil nije uspješno testirala.

Glasnogovornik japanske vlade rekao je kako je Japan spreman za 'najgori scenarij'.

Sjeverna Koreja zaprijetila je nuklearnim udarom na Sjedinjene Države i napad projektilima na njihove pacifičke baze, uključujući i Guam. Te su prijetnje uslijedile nakon posljednjih UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji izazvanih njihovim trećim nuklearnim pokusom u veljači.

Američki ministar obrane: Prijetnja je 'stvarna i izvjesna'

Američki ministar obrane Chuck Hagel izjavio je sinoć da Sjedinjene Države smatraju da je opasnost od Sjeverne Koreje 'stvarna i izvjesna', s obzirom na njezine nuklearne i raketne sposobnosti i ratobornu retoriku. Pentagon je objavio da će na Guamu idućih tjedana instalirati proturaketni sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense System) za slučaj da Pjongjang pokuša ostvariti svoje prijetnje.

THAAD je sustav velikog dometa koji presreće nadolazeće bojeve glave što dalje od branjenog područja, te ako je moguće i izvan zemaljskog atmosferskog pojasa.

Analitičari: To samo Kim učvršćuje svoju vlast

Unatoč opasnoj retorici, Sjeverna Koreja dosad nije poduzela nikakvu vojnu akciju i zapravo nije pokazala nijedan znak da stvarno priprema svoju vojsku za napad. To daje naslutiti, kažu analitičari, da su prijetnje dobrim dijelom namijenjene domaćoj političkoj eliti i služe za učvršćenje vlasti mladog Kim Jong-una i njegovo pokazivanje mišića uoči 15. travnja, kada se obilježava godišnjica rođenja Kim Il-sunga, osnivača sjevernokorejske države i djeda aktualnog vođe.

CNN objavio simulaciju mogućeg rata

CNN je, inače, napravio simulaciju mogućeg odvijanja rata. Umirovljeni američki general James Marks uvjeren je kako će rat, dođe li doista do njega, ostati unutar granica korejskog poluotoka. Sjeverna će Koreja, rekao je Marks, poslati specijalne postrojbe morskim putem, podmornicama, a istovremeno će aktivirati tajne agente od kojih se neki u Južnoj Koreji nalaze već desetljećima. SAD će u tom slučaju uzvratiti pojačanjem prisutnosti svoje mornarice u tom području te će s nosača zrakoplova napasti teritorij Sjeverne Koreje.

Simulaciju pogledajte u priloženom CNN-ovom videu. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene