Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarni diktator

VIDEO Kim Jong-un bez radnog stola ne ide nigdje, ima ga i na livadi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlađahni vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un posjetio je ovih dana jedan hipodrom, na kojem su mu nasred livade donijeli i radni stol, s kojeg je davao naredbe poslušnicima.

Sjeverna je Koreja uklonila dvije rakete Musudan s položaja za lansiranje na istočnoj obali, rekli su američki dužnosnici u ponedjeljak nakon više tjedana zabrinutosti mogućnošću da Pjongjang priprema novo testiranje.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Ilustracija Nove provokacije Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je Sjevernu Koreju prošli mjesec da će "teško pogriješiti" bude li lansirala rakete srednjeg dometa, a zbog mogućeg novog sjevernokorejskog pokusa uznemireni su bili Južna Koreja, SAD i Japan.

>> Sj. Koreja sve bliže cilju, mogla bi biti u stanju napasti SAD

Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, upozorio je da su rakete još pokretne te da činjenica što su uklonjene s položaja za lansiranje ne znači da neće u nekom trenutku biti postavljene negdje drugdje. "Prerano je slaviti dobre vijesti", smatra i Daniel Russel, direktor za azijska pitanja u Nacionalnom sigurnosnom vijeću.

Rakete Musudan dometa su od 3.000 do 3.500 kilometara i njihovo lansiranje moglo bi dramatično povećati napetosti na Korejskom poluotoku koje rastu od veljače kada je sjevernokorejski mladi vođa Kim Jong-un naredio testiranje nuklearnog oružja. Time je prekršio rezolucije UN-a ignorirajući upozorenja svog saveznika Kine.

Uklanjanje raketa poklopilo se s pripremama predsjednika Baracka Obame za sastanak s južnokorejskom predsjednicom Park Guen-hye u Bijeloj kući u utorak. Sjevernokorejske prijetnje napadom na američke baze u Pacifiku rasle su s američko-južnokorejskim vojnim vježbama koje je Pjongjang nazvao "generalnom probom za invaziju". Vježbe su završile 30. travnja.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane George Little odbio je komentirati status sjevernokorejskih raketa rekavši da "ne komentira obavještajne podatke". Upitan što je moglo potaknuti Pjongjang na najnoviji potez, Little je je rekao kako je moguće da je Sjeverna Koreja završila svoj krug provokacija, no da je na nju mogla utjecati i njezina saveznica Kina.

Nova Kimova prijetnja s radnog stola nasred livade

U međuvremenu, valjda da se slučajno ne bi svi opustili, iz Pjongjanga su ipak lansirali novu salvu prijetnji. 'Padne li ijedan projektil u naše teritorijalne vode, postrojbe Korejske narodne armije u jugozapadnom sektoru istog će trenutka krenuti u protuudar', zagrmjela je voditeljica državne televizije, aludirajući na nove vojne vježbe blizu razgraničenja dviju Koreja, koje su počele u nedjelju.

Državna je televizija objavila i niz fotografija Kim Jong-una, koji je posjetio razne lokacije - od vojnog muzeja preko bazena pa sve do hipodroma. Scena s hipodroma je bila posebno bizarna - nasred livade i usred ničega Kimu su postavili radni stol, s kojeg je on davao upute svojim poslušnicima. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene