Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Izvještava Andrija Jarak

VIDEO Kaos u Tuzli: Prosvjednici zapalili zgradu Vlade!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici su danas upali u Zgradu Vlade Tuzlanskog kantona i zapalili je, a policija se povukla. Nakon toga krenuli su pred zgradu Kantonalnog suda. Iz Tuzle za Dnevnik.hr izvještava Andrija Jarak.

 22:21 - U Zgradi Vlade u petak navečer ponovno je izbio požar u zgradi Vlade. Gore peti i šesti kat. Nije poznato radi li se o ponovnom namjernom paljenju zgrade ili je riječ o samozapaljenju ostataka krhotina nakon današnjeg paleža. Na terenu su tri vatrogasne ekipe koje gase požara, a u blizini zgrade nema prosvjednika, javlja Klix.ba.

19:15 – 25 ljudi je zatražilo pomoć u Općoj bolnici, uglavnom su ozlijeđeni policajci. Prosvjednici su još uvijek ispred zgrade Kantonalnog suda i traže puštanje na slobodu svih prosvjednika koji su jučer uhićeni.

18:30 –
Nedaleko od zgrade Vlade brutalno je pretučena televizijska ekipa iz Sarajeva.

17:00 -
Prosvjednici su se preselili nekoliko stotina metara dalje od uništene zgrade Vlade te su demolirali zgradu Općine.

Ako imate snimke ili fotografije s prosvjeda, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali ni u kojem slučaju ne dovodite sebe u opasnost! 16:44 -
Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio ostavku. Ta je vijest izazvala oduševljenje među okupljenima.

15:52
- Zgrada Vlade i dalje gori, a prosvjednici su se preselili pred zgradu Kantonalnog suda i tamo traže oslobođenje jučer uhićenih prosvjednika.

Pročitajte i ovo Greta Thunberg odnesena da ne blokira švedski parlament Prekinut prosvjed Thunberg blokirala ulaz u parlament, intervenirala policija Štrajkovi u Europi - 2 Prometni kolaps Europa preplavljena prosvjedima: Farmeri i dalje na ulicama, Njemačka u blokadi zbog štrajkova

15:30 - Prosvjednici pomažu vatrogascima gasiti vatru na zgradi Vlade. Specijalci su skinuli opremu sa sebe i stoje sa strane.

14:55 - Vatrogasci pokušavaju ugasiti vatru. Zgrada Vlade u potpunosti gori. Stalno pristižu novi prosvjednici. Pripadnici specijalne policije i dalje ne regiraju na prosvjednike. Može se zaključiti kako čekaju nečiju naredbu za akciju.

14:20 - Gori prednji dio zgrade Vlade. Cijela zgrada obavijena je crnim gustim dimom i nalazi se u plamenu. Stigla su vatrogasna vozila. Specijalci i dalje stoje, nekoliko stotina metara dalje od zgrade, i ne miču se.

Fotografija iz Tuzle koja je obišla cijelu BiH!

14:00 - Gusti crni dim izdiže se iz zgrade Vlade - prosvjednici su je zapalili.

13:55 - Policija se potpuno povukla, a prosvjednici su zauzeli zgradu Vlade. Dok mlađi demoliraju zgradu i bacaju hrpe papira i uredskog materijala na ulicu, stariji građani skandiraju. Policija se potpuno povukla s trga i prepustila zgradu prosvjednicima.

13:48 - Prosvjednici iznose inventar iz zgrade, kroz prozore bacaju kompjutere. Policija ni dalje ne reagira. Stiče se dojam kako je specijalna policija BiH prešutno stala na stranu prosvjednika koji sada, očito je, žele zapaliti zgradu Vlade.

 

13:35 - Počeo je žestoki sukob. Prosvjednici su provalili u zgradu Vlade i ruše sve pred sobom. Uletjeli su u zgradu i sve ispred sebe porazbijali. Policija se povukla i prepustila prosvjednicima zgradu koja je potpuno demolirana. Skinuta je i ploča sa službenim natpisom ove institucije. Prosvjednici bacaju molotovljeve koktele.

Neredi i u Sarajevu, prosvjednici bacali kamenje na policiju

13:30 - Na trg su stigli i prosvjednici iz Gradačca koji su dočekani s posebnim ovacijama. Trg ispred Vlade je prepun. Centar grada je blokiran. Situacija je sve napetija i dramatičnija. Stotine kamenja lete prema zgradi Vlade - gađaju je svim i svačim. Specijalci drže štitove iznad glava.

Prosvjedi koji su u petak poslijepodne organizirani u Sarajevu i koji su započeli mirno, nešto prije 14 sati prerasli su u nasilne. Neki od sudionika gađali su zgradu u kojoj je sjedište vlade Sarajevske županije, a potom i policajce. 13:20 - Ispred zgrade Vlade okupilo se oko 3 tisuće ljudi. Mnogi prosvjednici drže crvene kartone u rukama i uzvikuju 'revolucija'. Bačeno je nekoliko dimnih bombi. Lete boce, kamenje, čuju se topovski udari, prosvjednici drmaju zaštitnu ogradu. Među prosvjednicima su i ogorčeni radnici Direkcije za izgradnju, čiji je većinski vlasnik općina Tuzla, a koji 26 mjeseci nisu primili plaću.

13:03 - Prosvjednici su podigli zastavu Armije BiH na jarbol ispred zgrade. Počeli su bacati boce i kamenje na policiju. Situacija je sve napetija. Policija još uvijek ne reagira. 'Ostavke, Ostavke' - uzvikuje više od 2 tisuće prosvjednika.

12:47 - Stižu dodatne snage specijalne policije iz cijele BiH. Policija je blokirala sve prometnice u centru grada. 'Dolje lopovi' piše na brojnim transparentima ispred zgrade Vlade. Topovski udari pucaju na sve strane, situacija je sve napetija. Policija zasad nije regirala. Stigla je i skupina maskiranih prosvjednika. U Tuzli danas ne rade osnovne ni srednje škole, kao ni fakulteti.

12:30 - Sve više prosvjednika stiže pred Vladu. Opkolili su zgradu sa tri strane. Bacaju petarde i uzvikuju 'lopovi, lopovi'. Ovacijama su pozdravili skupinu branitelja koji su došli s ratnim zastavama Armije BiH.

12:00 - Pripadnici specijalne policije okružili su zgradu Vlade.

11:45 - Jutro u Tuzli je mirno. Policija se i dalje nalazi oko zgrade Vlade i u glavnoj ulici. Prosvjed počinje u 12 sati. Organizatori kažu kako će biti još veći i masovniji. Svi pozivaju na razum i ne očekuju se novi sukobi.

Zbog današnjih prosvjeda u 15.25 sati zatvoren je granični prijelaz Gunja-Brčko od strane policije BiH.

Prosvjedi koji već dva dana traju u Tuzli, a koji su se jučer proširili i na druge BiH gradove, za danas su najavljeni diljem zemlje - u Tuzli, Sarajevu, Prijedoru, Bugojnu, Orašju, Lukavcu, Banjoj Luci, Zenici, Tešnju, Gornjem Vakufu, Gračanici, Olovu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Kaknju, Brčkom, Cazinu, Konjicu, Sanskom Mostu, Jajcu...

Oči cijele regije uprte su u Tuzlu, a specijalci su nešto prije podneva okružili zgradu Vlade.

Situacija u Tuzli izmakla kontroli: Za petak najavljeni prosvjedi diljem zemlje!

Podsjećamo, prosvjedi u Tuzli počeli su u srijedu, a jučer su okupili oko 5 tisuća nezadovoljnih građana. Tijekom prosvjeda uništen je prvi kat Vlade Tuzlanskog kantona koji je kamenovan. Na ulicama su zapaljene gume, a prosvjednici su uništili i zastavu Tuzlanskog kantona koju su skinuli sa zgrade.

Tijekom dana je 20-ak pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona primljeno u hitnu službu Doma zdravlja Tuzla. Uglavnom je bila riječ o lakšim tjelesnim ozljedama. Isto tako, pripadnik interventne policije teško je ozlijeđen tijekom sukoba koji su izbili u tom gradu, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije Izudin Šarić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene