Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka polica vrijedi milijune

VIDEO Zavirite u trezor koji skriva tone zlata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte kako izgleda trezor Engleske Banke, u kojem se nalaze tone zlata. Vrijednost jedne police na kojoj se nalaze zlatne poluge iznosi 35 milijuna funti!

Profesor Martyn Poliakoff bio je u trezoru Engleske banke i saznao zašto zlato toliko dugo stoji na tom mjestu, ali je iznio još neke zanimljivosti o ovom elementu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snimke otkrile lopove VIDEO Nevjerojatna snimka: Ovo su pljačkaši koji su odnijeli 600 milijuna kuna! Slika nije dostupna U sefu bili 4 dana Otkriveni detalji: Ovako su lopovi 'digli' nakit vrijedan 2 milijarde kuna

U videu koji možete pogledati ispod teksta, profesor Poliakoff objašnjava zašto poluge zlata toliko dugo vremena ostaju u trezoru. Naime, svaka je poluga obilježena određenim brojem. Kada je kupac kupi, on ne uzima polugu zlata, nego se taj broj premješta s računa prodavatelja na račun kupca. Najstarija poluga zlata u trezoru je smještena još 1916. godine.

Trezor je prije nekoliko dana posjetila i engleska kraljica Elizabeta II, sa suprugom Princom Philipom.

>> Hrvati više neće čekati u redu samo zbog plaćanja računa i pošte!

Na svakoj se polici toga trezora nalaze zlatne poluge ukupne vrijednosti 35 milijuna funti, što bi bilo oko 320 milijuna kuna!



Profesor je objasnio i da dosta banaka voli svoje rezerve čuvati u zlatu jer je cijena zlata vrlo stabilna. Tako i svaka država ima rezerve u zlatu, pa i Velika Britanija, koja ima 310 tona zlata u rezervi. No, osim banaka, zlato imaju i razni drugi ljudi te se radi o ukupnoj vrijednosti od 197 milijardi funti!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene