Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki početak je težak

VIDEO: Iran u svemir poslao štakora, dvije kornjače i šaku crva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je lansirao 3 metra dugačku raketu s više životinja, kako bi istraživao život u svemirskim uvjetima, a na Zapadu je to dodatno pojačalo strahovanje od nuklearne opasnosti iz Irana.

U okviru ambicioznog svemirskog programa u orbitu oko Zemlje uspješno je lansiran Kavošgar 3, na perzijskom Istraživač 3, priopćilo je ministarstvo obrane u Teheranu.

Pročitajte i ovo Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Prijelomna točka "Rizik od eskalacije sukoba je stvaran, situacija je eksplozivna": Von der Leyen najavila sankcije Testiranje oružja u Iranu Ogroman domet VIDEO Iran se pohvalio da je lansirao zastrašujuće oružje: "Naša poruka neprijateljima"

Učinjeno je to, pak, domaćom raketom i tehnologijom 'koje bi mogle poslužiti i nošenje atomskih bombi'.

Ono, međutim, što je na iranskoj televiziji prikazano uoči lansiranja bila je kapsula u kojoj su bili jedan štakor, dvije kornjače i desetak stvorenja koja su nalikovala crvima.

U posljednje dve godine Iran je u svemir lansirao par satelita sa znanstvenom opremom za prikupljanje informacija o vjetrovima, temperaturi i drugim pojavama.

U okviru obilježavanja Nacionalnog dana svemirske tehnologije, prikazana je iranska noseća raketa Simorg te tri satelita domaće proizvodnje. Prema službenim podacima, Simorg može satelit težak sto kilograma podići na visinu do 500 kilometara iznad Zemlje.

Iran je prvi satelit domaće izrade Omid, na perzijskom Nada, lansirao prije godinu dana. On je svoju misiju završio prošlog ožujka, nakon što je Zemlju oblijetao 40 dana na visini od 250 do 500 kilometara.

U Teheranu se službeno tvrdi da Iran želi imati satelite kako bi pratio parametre prirodnih katastrofa na svom trusnom tlu kao i da bi poboljšao svoje telekomunikacije.

Iranski lideri također ukazuju na to da Amerika koristi satelite za kontrolu iranskih susjeda Afganistana i Iraka te kažu nešto slično treba i Iran radi vlastite sigurnosti.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je ovo lansiranje ocijeno kao 'malu pobjedu', koja dokazuje da Iran može pobijediti Zapad u 'tehnološkoj borbi'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene