Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preminuo Oscar Niemeyer

Spektakularna ostavština arhitekta koji je stvorio prijestolnicu Brazila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oscar Niemeyer ostat će zapamćen kao jedan od najdugovječnijih svjetskih arhitekata, koji s radom nije prestao sve do prve polovice ove godine.

Brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, umro je prije dva dana, u dobi od 104 godine, a u svijetu će ostati zapamćen po dizajnu najpoznatijih modernističkih građevina prošlog stoljeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S dubokim problemima u pozadini Zemlja obećavajuće budućnosti koja je iznenadila mnoge Slika nije dostupna Najveći prosvjedi u 20 godina BRAZILCI PROTIV MODERNOG NOGOMETA!

>> U dobi od 104 godine umro revolucionar suvremene arhitekture

Slavu je doživio kao arhitekt koji je dizajnirao vladine zgrade u glavnom brazilskom gradu Braziliji, koje su počele s radom 1960. godine. Surađivao je i sa švicarskim arhitektom Le Corbusierom na zgradi Ujedinjenih naroda u new Yorku.

Jedan je od najvažnijih predstavnika moderne arhitekture i pionir upotrebe armiranog betona. Aktivan je bio više od sedamdeset godina.

S arhitektom Luciom Costom dizajnirao je glavni brazilski grad Braziliju, kojem su dali izrazito moderan i strog stil. Luciju Costi posao izgradnje brazilske prijestolnice ponudio je predsjednik Juscelino Kubitschek, a ovaj je svojem učeniku Niemeyeru povjerio projektiranje zgrade Kongresa, Palače pravde, katedrale i stanova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene