Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin s građanima

Pitali Putina: 'Kad ćete nam predstaviti ženu?' Evo što je odgovorio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom višesatne emisije u kojoj ruski predsjednik Vladimir Putin odgovara na pitanja građana, dobio je pitanje na koje je odgovorio u svom stilu. No, nije tu sve stalo...

Nakon teških pitanja upućenih Putinu, rutina je razbijena jednim osobnim pitanjem. 'Gospodine Putin, kad ćete javnosti predstaviti svoju novu suprugu?', upitao ga je voditelj.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce

'Čekajte, prvo se moram pobrinuti za svoju bivšu suprugu, da ona nekoga nađe. A tek ću se onda brinuti za sebe', odgovorio je Putin.

Podsjećamo, i prije nego se razveo, širile su se glasine da Putin ljubuje s mladom ruskom gimnastičarkom Alinom Kabajevom koja je bila i zastupnica u Dumi. Navodno su već vjenčani i imaju djecu.

Građanin: Zašto nemamo cestu? Putin: A zašto vozite?

U udaljenom ruskom mjestašcu, koje ima svega četrdesetak kućica, okupili su se građani kako bi predsjedniku Rusije postavili nekoliko pitanja.

Budući da je prije otprilike godinu dana cijelo mjesto bilo potpuno poplavljeno, a država im podigla nove kuće, novinar je došao u selo i video vezom je omogućeno stanovnicima da Putinu uživo postave pitanja.

Prvo pitanje uputio je mjesni vozač koji ljude razvozi u veća mjesta ukoliko im je potrebna, primjerice, liječnička pomoć.

'Gospodine Putin, ja sam vozač, a ovdje nemamo cesta. Kad će naše mjesto biti cestom povezano s gradom?', upitao je muškarca.

UŽIVO Putin građanima Rusije odgovara na pitanja oko ukrajinske krize

'A zašto vozite ako nemate cesta?', Putin mu je postavio protupitanje.

'Gospodine Putin, meni ovo vaše pitanje zvuči kao provokacija', rekao je zbunjeni muškarac.

'Nije provokacija. Ja samo pitam', rekao je Putin.

Ruski predsjednik na kraju je ipak ozbiljno i opširno odgovorio na postavljeno pitanje, objašnjavajući da razumije da stanovnicima treba cesta koja će ih povezati s drugim mjestima u okolici.

Višesatno druženje s građanima

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovara na pitanja svojih sunarodnjaka u višesatnoj televizijskoj emisiji, a ovogodišnji je nastup posebno zanimljiv zbog ukrajinske krize i snažnih napetosti između Rusije i Zapada.

RT prenosi da 71 posto Rusa, prema najnovijim anketama, u potpunosti, ili gotovo u potpunosti vjeruju Putinu.

Prošle godine, Putin je punih pet sati odgovarao na pitanja sunarodnjaka.

'Razgovarajmo kao dva špijuna'

Pitanje je Putinu, postavio i zviždač NSA Edward Snowden. Bivšeg agenta KGB-a, Snowden je upitao prisluškuju li ruske tajne službe obične ljude za koje niti ne postoji sumnja da krše zakon, a posebno antiterorističke mjere, kao što to rade Sjedinjene Američke Države.

Putin je svoj odgovor započeo riječima: Vi ste radili kao špijun za NSA, i ja sam bio špijun u KGB, pa možemo razgovarati kao dva špijuna.

Očekivano, ruski je predsjednik negativno odgovorio na ovo pitanje, ustvrdivši da ruske tajne službe nemaju ni približno velik budžet kao američke.

Putin: Aneksija Krima dijelom odgovor na širenje NATO-a

Aneksija Krima dijelom je odgovor na širenje NATO-a, rekao je i poručio da se on zapadnog saveza ne boji, ali da će Moskva morati odgovoriti na američki proturaketni sustav, no istaknuo je da se Rusija ne želi izolirati od ostatka svijeta novom željeznom zavjesom.

Prvi čovjek Rusije, koji je ranije u četvrtak izrazio nadu da neće morati uporabiti silu u istočnoj Ukrajini, iskoristio je tradicionalnu seansu odgovaranja na pitanja sunarodnjaka da pošalje poruke upozorenja Europi, Ukrajini i Sjedinjenim Državama.

'Kad se infrastruktura vojnog bloka (NATO) približava našim granicama (... ) moramo odgovoriti nekim potezima', objasnio je Putin rusku odluku o pripojenju Krima.

'Razmišljali smo, ako ne učinimo ništa, tada će vođen istim načelima u jednom trenutku NATO uključiti Ukrajinu i poručiti nam 'To s vama nema nikakve veze'' i tada bi 'NATO-ovi brodovi završili u slavnoj luci ruske mornarice, Sevastopolju'.

Ali mi se 'ne bojimo NATO-a. Ja se ne bojim i nitko ne bi smio. Možemo ih sami sve ugušiti, zašto se bojite?', odgovorio je Putin novinaru koji je širenje NATO-a nazvao 'kancerogenim napredovanjem'. Rusko-američko povjerenje bilo je izgubljeno i prije ukrajinske krize, ali Moskva je spremna obnoviti ga.

Moskva je ta koja je tražila jamstva SAD-a i NATO-a da njihov raketni sustav neće prijetiti Rusiji, no Washington je ostao nepopustljiv, rekao je Putin. 'Učinit ćemo sve da jamčimo sigurnost ruskog naroda', rekao je Putin koji drži da SAD potiče 'utrku u naoružanju'.

Za gubitak povjerenja ne treba kriviti Rusiju, jer 'SAD mogu djelovati u Jugoslaviji, Iraku, Afganistanu i Libiji, a Rusiji nije dopušteno braniti vlastite interese', rekao je.

Ukrajini je poručio da ima mjesec dana da podmiri dugovanja za plin (2,2 milijarde dolara) prije nego bude uveden režim avansnog plaćanja. Zapadu je poručio kako ne vjeruje da se on može odreći ruskog plina koji pokriva izemđu 30 i 35 posto euruopskih potreba.

'Mogu li oni prestati kupovati ruski plin? Ja mislim da ne mogu'. Osudio je sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji i nazvao ih 'kršenjem ljudskih prava'.

Za primjer je naveo slučaj supruge ruskog milijardera Genadija Timšenka koja nije mogla platiti račun jer joj je blokirana bankovna kartica. 'To je obično kršenje ljudskih prava. Nema veze sa zdravim razumom', rekao je.

Sankcije pogađaju predsjedniku bliske suradnike i poznanike, no Rusija se ne želi izolirati na svjetskoj sceni. Neće biti nove željezne zavjese, ustvrdio je Putin dodavši da Rusija neće ostati odsječena od ostatka svijeta. Putin se požalio što svijet pokazuje nedostatak razumijevanja za ruska stajališta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene