Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident kod Antarktike

VIDEO Golemi japanski kitolovac zabio se u brod zaštitara kitova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U poluzaleđenom moru blizu Antarktike došlo je do sudara japanskog kitolovca s plovilima udruge zaštitara životinja Sea Shepherd.

U vodama blizu Antarktike došlo je do bliskog susreta između japanskih kitolovaca i zaštitara kitova iz udruge Sea Shepherd. Na snimkama koje su objavili zaštitari vidi se prema svemu sudeći namjerni sudar golemog kitolovca s dvama zaštitarkim plovilima.

Pročitajte i ovo Ilustracija kanadski Cape Ray VIDEO Misteriozna olupina nasukala se na obalu, mještani postali pravi detektivi: "Ovo je naša povijest" Prizor nesreće Nakon dva tjedna VIDEO Još jedan sudar aviona: Otkazani letovi, službe utvrđuju ima li ozlijeđenih

Osnivač Sea Shepherda Paul Watson kaže da je kitolovac silom pokušao doploviti do tankera kako bi natočio nešto goriva. Na putu su mu se našli brodovi zaštitara pa ih je silom pokušao izgurati ustranu. Pritom je slučajno udario i u tanker, što je prema Watsonu moglo dovesti i do katastrofe.

>>  FOTO Obitelj zarobljenih kitova ubojica oslobođena iz ledenog okova

Japanska ribarska agencija opovrgava Watsonovu priču i tvrdi da je za sve kriva njegova zaštitarska ekipa. Prema agenciji, zaštitari su barem četiri puta krenuli u ofenzivu, ignorirajući upozorenja s kitolovca. Što god da bila istinita verzija, obje strane javljaju da ozlijeđenih nije bilo.

Inače, ovo nije prvi pomorski sukob japanskih kitolovaca i Sea Shepherda. Zaštitari optužuju Japance da kitove love iz čisto komercijalnih razloga, dok Japan odgovara tvrdnjom kako su zaštitari zapravo teroristi te se pozivaju na međunarodni dogovor prema kojemu su dobili pravo na izlov tih ugroženih sisavaca u znanstvene svrhe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene