Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strm i opasan teren

VIDEO Francusko ministarstvo objavilo snimke s mjesta pada zrakoplova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijelovi zrakoplova ne samo da su razbacani na sve strane, nego su i u sitnim komadićima.

Posmrtni ostaci stradalih u pada zrakoplova Germanwingsa prebacuju se na DNK analizu. Brojne obitelji poginulih putnika još su u Francuskoj.

Pročitajte i ovo Zrakoplovu Boeing 777 otpao kotač Boeing 777 VIDEO Drama na letu: Zrakoplovu otpala guma i pala na parking, uništeno nekoliko automobila Slika nije dostupna Težak teren Reporter Nove TV blizu mjesta pada zrakoplova: Stigla Angela Merkel

Nedaleko mjesto pada zrakoplova je i reporter Nove TV Marko Balen. Evo što je rekao tijekom javljanja za Dnevnik Nove TV: 

'Zasad još nije pronađena druga crna kutija iako stotine žandara, policajaca ii vojnika i danas neumorno radi na mjestu nesreće. Sakupljaju dijelove zrakoplova, u potrazi su za crnom kutijom i tijela preminulih pakiraju i šalju na mjesto gdje će biti identificirani.

Obitelji se i dalje skupljaju, polažu cvijeće i vijence, pale svijeće.'

Potraga se nastavlja

Objavljene su i snimke francuskog ministarstva unutarnjih poslova s mjesta pada zrakoplova. Strm i opasan teren, dijelovi zrakoplova razbacani na sve strane.

Ne samo da su razbacani, nego su i u sitnim komadićima. Svaki se posebno označava. Spremaju se u posebne vrećice. Gledajući komadiće u koje se pretvorio golemi Airbusov zrakoplov, jezovita je pomisao na to što je ostalo od tijela poginulih putnika i članova posade.

Njemačka policija otkriva: Lubitz je na dan kobnog leta trebao biti na bolovanju, doznake je poderao

Posmrtni ostaci se skupljaju i prevoze na DNK analizu. Proces identifikacije mogao bi potrajati tjednima. Tek kada sve žrtve budu poznate, obitelji će moći preuzeti njihova tijela.

Dok se to ne dogodi, u Le Vernetu, najbližem mjestu nesreći koje mogu posjetiti, opraštaju se od svojih najmilijih pred improviziranim spomenikom. Fotografije, cvijeće, svijeća, oproštajna pisma. U pratnji obitelji psiholozi, liječnici, djelatnici Crvenog križa.

Ugledni psiholog: Lubitz se ponašao poput masovnog ubojice na ubilačkom pohodu

Obitelji poginulih u francuske Alpe dolazit će i sljedećih dana.

U Haltern am Seeu, njemački predsjednik pridružio se ožalošćenim obiteljima i prijateljima na misi zadušnici za 16-ero poginulih učenika i dvoje učitelja. Među 150 poginulih putnika i članova posade, najviše je bilo Nijemaca, njih 72.

Tu su i predstavnici Lufthanse - njihovi timovi pružaju i psihološku pomoć, ali i prate svaki detalj o potrazi za drugom crnom kutijom.

Lufthansa je ponudila svaku moguću pomoć obiteljima nastradalih. S osiguravateljima već rade na izračunu kompenzacije obiteljima stradalih.

Germanwings nudi 50.000 eura za neposredne troškove

Njemačka niskobudžetna zrakoplovna tvrtka Germanwings, čiji se zrakoplov srušio u utorak sa 150 putnika i članova posade, obiteljima žrtava nudi '50.000 eura po putniku' za neposredne troškove, izvijestio je u petak glasnogovornik tvrtke.

Ta prva novčana pomoć ne spada u odštetu koju je zrakoplovna tvrtka dužna isplatiti obiteljima žrtava i ni u kojemu slučaju ne treba se vraćati, kazao je glasnogovornik Germanwingsa za AFP, potvrdivši informaciju koju je ranije objavio berlinski list Tagesspiegel.

Odvjetnik specijaliziran za sporove u zračnom prometu, Holger Hopperdietzel za berlinski je list kazao da će Lufthansa obiteljima poginulih morati isplatiti svote u iznosu između nekoliko desetaka tisuća i nekoliko stotina tisuća eura po žrtvi, nakon što obitelji predaju zahtjeve za odštetom.

Svota novca koju u slučaju zrakoplovne nesreće moraju isplatiti zrakoplovne tvrtke dogovorena je na konvenciji u Montrealu 1999., a gornji limit je 143.000 eura po žrtvi.

Profesor zrakoplovnog prava sa sveučilišta u Berlinu, Elmar Giemulla kazao je da bi uprava Lufthanse trebala očekivati zahtjeve za odštetom koji će ukupno iznositi između 10 i 30 milijuna eura.

Stručnjaci za osiguranje tvrde da činjenica da je kopilot zrakoplova nesreću prouzročio namjerno, ništa ne mijenja kada je posrijedi pravilo o isplati odštete za ljudske gubitke. (Hina/Marko Balen/Jasmina Bojić)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene