Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Festival u čast božice Yemanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi afo-brazilske vjerske zajednice jučer su se okupili na plaži Copacabana, slaveći završetak godine festivalom u čast božice Yemanja.

U afro-brazilskim religijama, Yemanja je simbol majke te božica vode i mora koja se u Brazilu obredom slavi krajem svake godine. 

Pročitajte i ovo Akcija brazilske policije Borba protiv trgovine oružjem Velika akcija brazilske policije: Razotkrili ilegalno oružje iz europskih zemalja vrijedno 225 milijuna eura, među njima i Hrvatska Jahta MIschief - 2 Operacija Albina Nevjerojatna priča! Jahta ukradena ljetos u Hrvatskoj, pronađena u Brazilu: Trag vodi sve do Rusije

Stotine ljudi, obučenih u bijelo u more bacaju cvijeće te pri tome božici Yemanji izražavaju svoju novogodišnju želju.
 
'Ja uvijek dolazim izraziti zahvalnost za godinu koja je prošla. Tražim mir, prosperitet i zdravlje za sljedeću godinu', rekla je vjernica Ivonete, koja je jučer sudjelovala u obredu. 

Do 2003. godine, festivali za Yemanju održavali su se posljednjeg dana u godini, ali zbog novogodišnjeg vatrometa koji okuplja sve više ljudi na istom mjestu (Copacabana) i u isto vrijeme, organizatori su odlučili datum festivala prebaciti na 29. prosinac. 

Festivale za Yemanju organiziraju članovi Mercadao de Madureira, tržnice u Rio de Janeiru na kojoj se prodaju vjerski proizvodi. 

Tržnica je bila uništena u požaru u siječnju 2001., a ponovo je otvorena 2002. Festivali su također način da vlasnici trgovina izraze zahvalnost Yemanji zbog ponovnog otvaranja Mercadao de Madureira, jer je božica na taj način spasila važan dio kulture u Rio de Janeiru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene